УЧЕБНАТА ГОДИНА СТАРТИРА

ПЪРВИЯТ УЧИЛИЩЕН ДЕН
Лятото премина, дойде есента,
утрото с усмивка поздрави света.
Училищен звънец децата зове,
чуват се навън вик и смехове.
И скоро кат кошер с работни пчелици
загъмжа школото, пълно с ученици.

Елин Пелин

15-септември отново пристъпи училищния праг, шарен и лъчезарен, по детски чист и по своему идеално спретнат. Училищните дворове на средногорските училища се изпълниха с весел смях и цветя, строени и нетърпеливи, учениците се усмихваха ведро на сво- ето училище… Добре дошли!

15-ти септември – ден необикновен за всеки един от нас, защото едва ли има човек, който поне веднъж да не е пристъпвал с трепет училищния праг – с очакване за приключения, срещи и раздели, сълзи от ра- дост и мънички разочарования… Палитра от чувства и емоции, които всеки пази свидно в спомените си.

Повечето от нас, чувайки отново училищния звънец, с носталгия се пренасят в онова време на трепетно очакване за порастване. Защото всеки бързаше да порасне, да излезе от класната стая и да влезе в истинския живот. А сега? Сега всеки родител, бършейки сълзите си от гордост и умиление, таи в себе си желанието отново да бъде ученик, да се гушне в прегръдките на мама, да се учи на букви и да може отново да играе пред блока с любимите приятели…

15-ти септември е… Училището зове и очаква. Чиновете са нетърпеливи да усетят детските ръце, които ги отрупват с учебници, тетрадки, помагала и невинни рисунки. Любознание, любопитство и музика!

През този училищен септември третокласниците от средногорските училища получиха и по един неочакван подарък – исторически комикс “Заветът на кан Кубрат!
За първа година местните училища бяха включени в кампанията на фондация “Въздигане”, изпълнявана в партньорство с фондация “Еконт”, за активно съхранение на български дух и опресняване на историческата памет на българските деца. Целта е учениците да възприемат Кубратовия завет, да бъдат захранени с него и по този начин да се изграждаме като единно и силно общество.

Инициативата е изцяло базирана на ентусиасти, които искат да въздигнат българския дух чрез българската история. Като доброволци към кампанията в Средногорието се включиха Станислав Готев от Пирдоп, членовете на Сдружение “За един по-добър живот” – Челопеч, директора на СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Златица Нели Стефанова, кмета на община Мирково Цветанка Йотина и директора на ОУ “Георги Бенковски” с. Мирково Марианна Горгорова.

Като втори етап на кампанията е участието на училищата в конкурс за специални награди чрез написване на есе от учителите, съдържащо кратък текст за личните им впечатления от реакцията и резултатите от връчването на книжката. Всяко училище може да участва еднократно с избрано есе на учител.

Всяка кандидатура трябва да съдържа:
– Кратък свободен авторски текст;
– Три имена на учителя-автор на текста и контакт за обратна връзка;
– Наименование, адрес и телефон на училището;
– Снимки от получаването на комиксите от децата, които да направят разказа още по-жив и вдъхновяващ.

Есетата трябва да се изпратят най-късно до 30.11.2017 г. на мейл: info@vazdigane.bg.
Резултатите ще бъдат обявени в сайта на фондация “Въздигане” – www.vazdigane.bg

 

(Виж публикацията тук)