Челопешките ученици участваха в спектакъл, посветен на любовта към природата и животните

На 6-ти декември 2019 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Челопеч се състоя театрален спектакъл, посветен на опазването на природата и животинския свят. Той е част от инициативите, които ежегодно провежда фондация „АФА-България“. Спектакълът, който екипът на фондацията поднесе на челопешките ученици им бе подарен от Община Челопеч.

Пътешественикът Мук заедно със своите приятели котето и кучето, посетиха един малко недодялан крал, който не се бе научил да обича и почита дърветата и животните, и го научиха, че любовта към природата е много важна за всички. Продавачките на пазара му помогнаха да мине през различните препятствия, дори принцесата не остана безучастна и се включи в плана царят да се научи да обича всички наоколо. Лошият магьосник също бе „превъзпитан“ и накрая от озлобен и навъсен страшен старец, се превърна в малко усмихнато обичащо животните момче.

Рисунки на учениците от Челопеч са включени в съвместна изложба, която фондация „АФА-България“ представи през юни месец в Народното събрание, заради което получи и поздравителен адрес от председателя му Цвета Караянчева, която изрази своята радост, че изложбата на детски рисунки, посветени на природата и животните се представя именно в Народното събрание, защото грижата за прекрасните природни дадености на България и за талантливите и грижовни към тях деца са сред приоритетите в работата на българския парламент.

На спектакълът присъства и ВрИД директор г-жа Нонка Бантова, която постави от името на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч своя цветен отпечатък на Дървото на хармонията. Своите отпечатъци върху неговите клони поставиха и класните ръководители на 1, 2, 3 и 4 клас, както и от подготвителната група в училището. Поздравления към участващите в спектакъла ученици от челопешкото училище и присъстващите в залата малчугани от името на Община Челопеч поднесе Алиция Стоянова, която също постави цветен отпечатък на Дървото на хармонията.

Подкрепената от Община Челопеч и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ инициатива цели да поощри усилията на децата да помагат за опазването на природата и животните. Да съхраним природата и да защитим животните, за да осигурим надежда за човечеството – под това мото се обединяват от години всички, които радеят за опазване на българската природа, обединили усилията си за толерантност в отношенията ни с нея.

АФА-България номинира ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч за „УЧИЛИЩЕ на най-големите приятели на природата и животните“ – Децата на България за бъдещето на Планетата. Децата на Челопеч получиха и къщичка за птици, която да поставят на подходящо място в двора на училището, като се грижат да поставят храна за птиците през зимата и да не забравят да се грижат за техния нов дом.