В Челопеч ще отбележат Международният ден на китайския език

На 13.04.2024 г. (събота) на площад „Освобождение“ – село Челопеч ще се проведе празненство по случай Международният ден на китайския език. То се организира под мотото „Мост за взаимно разбирателство между цивилизациите“ от Посолството на Китай в България, Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Китайският културен център в град София съвместно с Община Челопеч, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Ханс Кристиан Андерсен“ – село Челопеч и СУ „Васил Левски“ – град Русе.

Подготвени са различни инициативи, които могат да бъдат посетени от всеки желаещ да се потопи в магията, традициите и културата на Китай, разглеждайки изложба на традиционни китайски дрехи и китайски ястия, фотоизложба, урок по калиграфия, различни игри и китайска чаена церемония. 

Учениците от образователните институции ще представят пред  присъстващите песни, танци и демонстрации, като ще премерят сили в своеобразна образователна викторина с награди.

От няколко години в Челопеч се провеждат тематични празници, посветени на китайския език и култура, но за пръв път събитието ще бъде в такъв мащаб, превръщайки се в първото по рода си, провеждано на площада в общината, с амбиция да привлече множество посетители и ценители на световното културно многообразие.