НЧ „Напредък 1869“ – Пирдоп получи грамота от министър Боил Банов

На официална церемония днес в Националната художествена галерия министърът на културата Боил Банов връчи Грамота на председателя на пирдопското читалище „Напредък 1869“ Милена Мачканова за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура.

Грамоти бяха връчени и на редица заслужили дейци на културата, на изкуството и просветата. През есента НЧ „Напредък 1869“ ще отбележи 150-годишнината от своето учредяване.

„През есента на 1869 г. за главен учител в класното училище бил назначен Александър Груев, брат на познатия възрожденски деец Йоаким Груев. Едно от първите условия, които му поставили местните първенци, било пак „да стъкми наредба за създаване на читалище“ – Цанко Илиев, „Един век светлина“, Пирдоп 1969 г.

Грамотата, която заслужено получи пирдопското читалище отличава важната роля, която то има за развитието на културното и просветно дело през сто и петдесетте години на неговото просъществуване и мисията, която има и днес – да опазва културно-историческото наследство на Средногорския регион, усърдно да работи за просветата на гражданите, да създава условия за откриване и усъвършенстване на местните таланти в областта на народните песни и танци, поезията, театъра, библиотечната дейност, защото „читалището е просветна институция с непреходно значение“ и е време всички читалищни ръководители, дейци и работници да осъзнаят това.

Пирдопското читалище е „сърцето на града и на местната общност“, създадено от родолюбиви люде, развивано с любов и всеотдайност от Тодор Влайков, за да го има и днес и да напомня, че преди всичко са словото, книгите и културата.