Над 180 студента участваха в кариерен форум на МГУ „Св. Иван Рилски“

Форумът се проведе в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк и събра на едно място представители на минната индустрия и студенти. Организатори на събитието бяха МГУ и Дънди Прешъс Металс.

Водещ на „Деня на кариерното развитие“ беше журналистът Михаил Дюзев, който даваше възможност на студентите да задават своите въпроси към представителите на бизнеса. Студентите получиха и ценни напътствия чрез презентациите на теми „Как да направим добро CV?“ и „Как да се представим успешно на интервю за работа?“.
След това младежите имаха възможността да научат как да кандидатстват за стажантски програми и за работа във всяка от компаниите, които участваха в кариерния форум.

Завиден интерес имаше към щанда на Група ГЕОТЕХМИН. Там от Елаците-Мед ги очакваха Милена Христова и Даниела Горанова от
дирекция „Човешки ресурси“, както и представители на Геотехмин, Геотрейдинг и Геострой.

На събитието имаше щандове на Дънди Прешъс Металс и Асарел-
Медет.

„Безкрайно благодаря на компаниите от минерално-суровинната индустрия за това, че вярват в нашия университет и днес отделиха от времето си, за да покажат на вас, студентите от Минно-геоложкия университет, защо ние твърдим, че сме една общност. Благодаря на д-р инж. Иван Вутов, зам.-управител на Геотехмин – нашият настоятел, който преди две години повярва в тази идея и я реализираме на практика“, каза ректорът на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

Изпълнителният директор на „Институт Отворено общество – София“ Георги Стойчев обясни на студентите колко са важни стажантските програми, които фирмите предлагат.

„Според проучване 8 от 10 студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ са участвали в стажове и са останали доволни и казват, че практиката
в реална работна среда е била изключително полезна за тях. Стажът е една страхотна възможност, която не трябва да пропускате и която ви дава шанс да работите в едни от най-престижните предприятия в страната“, заяви още той.

За кариерният си път в „Елаците-Мед“, част от Група ГЕОТЕХМИН, разказва инж. Васил Шишков:

„Завърших средното си образование в Габрово и на излизане от училище видях реклама на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Тогава си спомних как моят дядо ми разказваше истории на негови приятели, които работеха в една подземна мина. Реших да проуча малко за минната индустрия. Поинтересувах се и разбрах, че във Франция на година завършват едва по 6 минни инженери. Затова записах в МГУ специалност Минно инженерство“, разказа инж. Васил Шишков, директор „Рудодобивен комплекс“ на Елаците-Мед, част от Група ГЕОТЕХМИН пред повече от 180 студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ в Деня на кариерното развитие.

„Случайно попаднах на една обявя, че рудник Елаците-Мед търси да назначи минни инженери за началник смяна. Подадох си документите и вече 22 години съм част от компанията“, сподели още инж. Шишков. Той разказа и за всички позиции, през които е преминал по време на кариерния си път, призовайки младите хора да не се колебаят да се запишат.