Депутатът Лало Кирилов задава чрез председателя на НС Цвета Караянчева въпрос за масовото отравяне на животни в Пирдоп

Предупрежение! Публикацията съдържа кадри с особено жестоко съдържание!

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 от Правилника за организация на Народното събрание депутатът от Пирдоп Лало Кирилов е внесъл днес (20.01.2021 г.) чрез председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева на Министъра на вътрешните работи Христо Терзийски въпрос относно: „Масово отравяне на животни в община Пирдоп“:

Уважаеми г-н Министър,
В началото на 2021 г. бях сигнализиран от граждани и медии в община Пирдоп, че на 29-ти декември 2020 г., в района на града се наблюдава умишлено и масово отравяне на кучета, което е престъпление по чл. 325б от НК. Десетки граждани, включително и малки деца са свидетели на жестоката смърт на животните в следствие на това деяние. Освен очевидци на тези смразяващи картини, жители на община Пирдоп са притеснени от факта, че отровата е разпръсната около детски площадки, жилищни блокове, и основни улици, което застрашава здравето и живота им.
В тази връзка моля да ми предоставите актуална информация и да ми отговорите на следните въпроси:
1. Има ли регистрирано такова престъпление на територията на община в РУ-Пирдоп и води ли се разследване по случая?
2. Каква превенция ще бъде извършена за преустановяване на подобен вид престъпления от РУ на територията на община Пирдоп?
Моля отговорът да бъде в писмен вид

Лало Кирилов“.

Публикация в списание „Средногорски БАГРИ“ по жестокото избиване на бездомни кучета в град Пирдоп: https://www.srednogorskibagri.com/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80/

Припомняме, че списание „Средногорски БАГРИ“ информира обществото за масовото убиване на кучета в Пирдоп, като се опита да се свърже с кмета Ангел Геров, но той не си вдигна телефона. Изпратихме му съобщение и чрез feecbook-профила на Община Пирдоп, но и оттам не получихме отговор. Изпратихме сигнал на двама народни представители от 26-ти МИР – Лало Кирилов и Васил Цветков, очаквайки същите да вземат отношение. До момента такова с известно закъснение взе единствено г-н Кирилов.

По зададените въпроси от г-н Лало Кирилов към министър Терзийски, вече има отговор. РУ-Пирдоп извършва проверка по подаден сигнал за масовото убийство на кучета в град Пирдоп и установяване на извършителя. Сигнал е получен на 05.01.2021 г. – за четири убити кучета, т. е. отравянето на животните в Пирдоп се наблюдава в период от 29-ти декември 2020 г. до 05.01.2021 г. Възможно е и преди и след тези дати да е имало подобни случаи.

До този момент нямаме предоставена официална информация какви мерки и действия е предприел кмета Ангел Геров по този жесток казус, застрашаващ „живота и здравето на жителите от град Пирдоп, в това число на деца“, както го описва народния представител Лало Кирилов?

Съгласно разпоредбите на Закона за защита на животните – органите на изпълнителната и местната власт съвместно с неправителствени организации изготвят и прилагат образователни програми за защита на животните, която се изразява в:  опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение, осигуряване на подходящи грижи и условия за живот, съобразени с техните физиологични и поведенчески особености. От разпореденото се очаква, че кмета на една община не би следвало да допуска масово отравяне на животните в нея и би следвало сам той да сигнализира органите и предприеме адекватни и навременни действия за недопускане подобна жестокост и заплахата за здравето на гражданите, която коментира и г-н Кирилов. Дали Ангел Геров е предприел действия и мерки в тази посока – предстои да разберем ако от Община Пирдоп предоставят официално публична информация и отговорят на задаваните от граждани, медии и депутати въпроси.

Продължаваме да следим темата.