Да си спомним за колоритният Георги Златанов!

Днес се навършват 91 години от рождението на колоритният златишки художник Георги Златанов – надарен от Бога с неудържим талант, с необятна творческа душа и вълшебна ръка!

Георги Златанов се ражда в далечната 1931 г. в скромна къща, намираща се в центъра на подбалканското градче Златица. Семейството му е обикновено, отрудено, но задружно. Баща му работи в Градския съвет, а майка му домакинства и се грижи за семейния дом.

Макар и от скромно семейство, Георги Златанов носи в себе си цяла Вселена, която излива в картините си, а те – пъстроцветни, запечатват багрите на Средногорието! Творчеството му е многообразно и пъстро, съчетало в себе си великолепни пейзажи и човешки образи – представени с точен рисунък, с чистота и благородство, с мистичен колорит.

„Образите на Златанов се движат в един особен регистър от чувства, обагрени от неговата душевност“, споделят своите впечатления ценители на неговото изкуство, взирайки се в очите, които като живи ги гледат от неговите картини. От пейзажите му струи и облива светла любов към красивата природа на средногорския край, звънтящи потоци оживяват и нашепват за буйни самодивски танци, тайнствени върби се прекланят пред поройни пролетни ручеи, избуяват треви из полята, полюшват се брези, тъмнеят стари къщи, огради браздят снегове. И прегоряла земя, кошари, зимни рапсодия!

Необятният талант на Георги Златанов днес може да се види в читалищната библиотека, където има множество негови платна, но така и Златица не доживя да има своя художествена галерия, в която многопластовото творчество на Златанов да радва както местни, така и гости! Отиде си от този свят и лъчезарната му съпруга Иванка, която не доживя да види изпълнена своята мечта – в памет на любимия Георги творбите му да красят родния му град в своеобразен културен дом, който подхожда на таланта му! Поклон!