В Мирково връчиха наградите от конкурса на „Елаците Мед“ и „Геотехмин“, посветен на рудодобива

На 21.02.2020 г. в спортен комплекс „Мирково“, с. Мирково се проведе церемонията по награждаването на лауреатите от петия регионален конкурс „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“ – 2019 г., организиран от „Елаците Мед“ АД и Геотехмин.

Конкурсът е част от корпоративната социална отговорност и  инициативите на двете дружества, посветени на значимите годишнини, отбелязани през 2019 г. – 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на Елаците-Мед към Група ГЕОТЕХМИН.  

Тази година темата на конкурса бе ориентирана към основната икономическа дейност в Средногорието и Етрополе – рудодобивът. Близо 150 ученици от 5-ти до 12-ти клас, от 12 училища дадоха своите идеи за това как трябва да изглеждат и работят рудникът, заводът и пречиствателната станция на бъдещето.

Цел на конкура е и да възпита у бъдещото поколение жажда към познание и интерес към специалности като металургия, машиностроене, химическа промишленост, енергетика, строителство, електротехника, електроника, приборостроене и други, които стоят в основата на всички индустрии.

Наградени бяха 54-ма ученици от училищата в Средногорието, които представиха най-интересните приложни и изящни проекти, както и писмени творби. Децата спечелиха 20 първи, 16 втори и 18 трети награди.

Сред официалните гости на церемонията бяха кметове и председатели на ОбС от средногорските общини, директори и учители от училищата-партньори. Кметът на общината-домакин Мирково Цветанка Йотина поздрави всички присъстващи, като изрази благодарност към организаторите. „Рудодобивът е една от най-старите дейности на човечеството, от кирката и лопата в миналото, до най-съвременните технологии прилагани днес в предприятията на Средногорието“, каза още г-жа Йотина, препоръчвайки на представителите на Елаците Мед и Геотехмин да продължат да правят такива конкурси и им благодари за добрата съвместна работа в интерес на обществото.

Инж. Стоил Димитров, зам.-генерален директор „Производство“ в „Елаците Мед“ АД изказа благодарност на учителските колективи и учениците от училищата, взели активно участие в конкурса. Той изрази своето задоволство от творбите на учениците, които са надминали всичките му очаквания. „Очаровани сме от визията на децата, възхитени сме от техните смели представи за дигиталното и „зеленото“ бъдеще на минната индустрия. Това ни задължава и ни дава заряд и на нас за още по-големи и смели иновативни разработки и решения!“ – каза той и пожела на всички участници здраве и успех.

Геотехмин и „Елаците Мед“ бяха подготвили изненада, както за гостите, така и за децата – рецитал по извадки от писмените творби на учениците. Участниците и гостите на събитието получиха за спомен издаден албум, включващ всички наградени творби и значки с логото на конкурса.

Източник: Елаците Мед АД – Мирково