XVIII-ти фестивал на песента в Златица

За 18-ти път в Златица се проведе фестивалът „Песента е дар от Бога“, на който тази година се изявиха певчески състави от Златица, Петрѝч, Буново, Смолско, Етрополе, Розино. Фестивалът бе открит и закрит с изпълненията на златишкия читалищен хор „Златолира“ и МВГ „Гергьовден“ с музикален ръководител Мария Лешкова. В програмата със своите изпълнения се включиха и девойките от ДВГ „Средногорски звънчета“.

Певиците от Смолско и Петрѝч представиха пред публиката автентични български песни, нагиздени в автентични носии от средногорския край. Златишките певици пък се похвалиха с новите си носии в наситено червено.

Специални поздравления бяха отправени към двете абитуриентки Димитрина Проданова и Гергана Атанасова, които активно участват в читалищната дейност. С поднесените цветя и пожелания за много житейски успехи към двете талантливи девойки, завърши тагодишният празник на песента в Златица, създаден преди повече от 20 години с амбицията да се превърне в национален фестивал на българската народна песен.

През годините на златишкият песенен фестивал участват много повече групи, но поради редица причини в тазгодишното му издание участниците бяха малко, но атрактивни и лъчезарни, подаряващи на своята публика емоционалните си изпълнения. Представителите на НЧ „Христо Смирненски – 1889“ припомниха, че тази година се навършват 120 години хорово изкуство в читалището, основано под името „Единство“, носило и името „Паисий“.

Всички участници в XVIII-тият фестивал „Песента е дар от бога“ получиха от организаторите плакети и грамоти за участие.

Снимки от събитието можете да разгледате на фейсбук-страницата на списание „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук!