9-ти март! Гара Буново! Поклон!

34 години от най-големият железопътен атентат в българската история.

На 9 март 1985 г. избухва взривно устройство, поставено във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. В атентата загиват 7 души – 3 деца и 4 жени. Ранени са тежко 9 души, като и сред тях също има 2 деца. Жертви на протурския тероризъм стават: Георги Цветанов (12 г.), Емил Николов (40 г.), Николай Генков (63 г.), Райна Бозукова (64 г.), Стефан Атанасов (13 г.), Стилиян Иванов (60 г.), Яворка Петрова (38 г.). Сред жертвите са глухонеми деца, пътуващи към домовете си. 

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела след гара Буново в посока София. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела, където и жертвите биха били много повече.

Същият ден избухва взрив и в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в град Сливен. Ранени са 14 души. Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България. Нападенията са реакция към Възродителния процес.

По случай трагичната годишнина на гара Буново за поредна година се събраха множество хора, дошли да се поклонят пред паметта на загиналите. Отец Йордан Георгиев от Златица отслужи заукопойна молитва пред паметника, изграден по идея на Валери Симеонов и телевизия „СКАТ“.

Венци и цветя бяха поднесени и от структурите на ВМРО от Пирдоп, Златица и Елин Пелин. Цветя поднесе и синът на писателя Николай Хайтов, Александър, който е изработил емблематичния паметник, поставен на гара Буново.