7-ми юли е посветен на Света Неделя!

„Заспала Света Неделя на скуто на Света Петка“…

На 7-ми юли църквата почита Света Неделя – гръцката светица Кириакия в превод „Неделя“. Според преданията, описани и от патриарх Евтимий, Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия. Още в ранно детство е възпитана в Христовите истини. Съвсем млада решава да посвети живота си на Бог и обявява, че се е сгодила за Христа. Заради вярата си Неделя е хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, горена с огън, но раните ѝ чудодейно оздравявали.

Осъдена на смърт да бъде посечена с меч. На нейното лобно място след молитва Неделя предава духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата (7 юли 289). Починала на 22 години, както пише патриарх Евтимий, „Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота – доволно голяма, подвизите достатъчни…“ Мощите ѝ са пренесени в столицата на Второто българско царство Търново.

Народните умотворения и песни определят Света Неделя като сестра на Света Петка, като в храмовете едно време са изобразявали Света Неделя до Света Петка. Света Неделя помага на Света Петка да построи мост до отвъдното, по който успяват да преминават само праведните души.

Света Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, а култът към нея в България е характерен най-вече за Пирин, Родопа, Странджа, Сакар, където празникът ѝ се нарича Света Пресвята, Опална Неделя, Стара Неделя, Прясната Неделя, като донякъде имената съвпадат с тези на празника Вси Светии – Пресвета Неделя, който честваме в Средногорието и е събор на село Челопеч. В изброените райони е запазено вярването, че Света Неделя е майка на всички недели през годината и, че е „майка на неделния ден от седмицата“. Поверието гласи, че на празника не трябва да се подхваща никаква работа, защото в противен случай светицата може да се разсърди и да накаже жените, които работили. На този ден болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

В Мирково има параклис на Света Неделя, а в челопешката църква „Свети Николай Мирликлийски чудотворец“ е изографисана в близост до Света Петка.

На 7-ми юли имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Недялка, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.