400 жители на Чавдар прегледани безплатно!

Благотворителната кампания на Група ГЕОТЕХМИН „Българските добродетели“ осигури здравна грижа на място за жителите на село Чавдар. Около 400 са жителите от община Чавдар, възползвали се от безплатните прегледи през юни и юли в новия здравен кабинет, ремонтиран и обзаведен от четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД.  

Сред тези, които се възползваха от услугите на кабинета и споделят с вълнение колко са доволни от придобивката и получената възможност, е Мирка Захариева, бивш педагог в детска градина в Златица. „Хубаво е, че се правят профилактични прегледи в селото, за нас това е необходимост и голямо улеснение да не чакаме по поликлиники, особено сега, покрай пандемията. Много е хубав кабинетът, записваш си час и идваш, и няма никакъв проблем Дано и занапред да има такива инициативи, защото са добри за хората“, казва тя, като препоръчва да има специалисти и по други заболявания.

76-годишната Анна Харалампиева се преглежда, „защото профилактиката е много важна”. Научила за инициативата и прегледите от обявата на общината и от познати. За нея улеснението също е голямо. „Прегледите са безплатни, зная, че са финансирани от „Елаците-Мед“ и Група ГЕОТЕХМИН. Лекарите са много внимателни” – радва се тя.

„Здравната култура на хората се повишава и много от тях си направиха профилактичен преглед“ – споделяд-р Георги Лазаров, специалист вътрешни болести в МБАЛ Пирдоп, част от екипа, ангажиран с прегледите в здравния кабинет в Чавдар. „За това допринесе програмата на Група ГЕОТЕХМИН за безплатни профилактични прегледи, по която са поети. Имаме и такива, които по принцип се заплащат от пациентите, например, ултразвуковата диагностика при жените. От една страна, тези организирани изследвания спестяват време и средства, но могат да спасят и човешки живот” – споделя той. Д-р Лазаров подкрепя напълно инициативата на общината и на четирите дружества, и изразява готовност и в бъдеще да продължи да участва, като специалист в организирани профилактични прегледи.

Бившият военен от резерва Васил Петков, разбрал за инициативата от медиите и от сина и снаха си, които работят в „Елаците-Мед“, и веднага се записал за всички профилактични прегледи. За него е най-важно, че притесненията и трудностите, свързани с пътуването вече ги няма. „Преди ползвахме кола, за да отидем на преглед до Пирдоп“, разказва той. Щастлив е, че специалистите в кабинета са му направили цялостна профилактика. „Подбрани са най-добрите местни специалисти. Всичко което правите за хората тук е много хубаво! Продължавайте!”, завършва Васил.

Доволна от профилактичните прегледи е и Анка Нешкова, която е чакала деня за преглед с нетърпение. “Голяма благодарност! Ние възрастните нямаме транспорт, а имаме голяма нужда от прегледи. Сега с профилактиката, тук на място, е много по-лесно, удобно и не чакаме” – споделя тя. Поради проявения голям интерес и широкия отзвук на безплатните профилактични прегледи сред жителите, община Чавдар обмисля да продължи инициативата.