2-ри април – Международен ден на детската книга и празник на челопешката детска градина „Ханс Кр. Андерсен“

Днес празнуват детските книги. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

Литература стимулира развитието на езика и въображението, затова подарете книга на своето дете и го научете да се наслаждава на приказния свят и приказните герои.

Днес е и своеобразен празник на челопешката детска градина „Ханс Кр. Андерсен“, чиито кръстник е обичаният от челопечани и копривщенци Иван Кесяков. Честит празник!