170 ГОДИНИ по стъпките на светите Кирил и Методий в Челопеч

170 години от първото честване на делото на Св. Св. Кирил и Методий в Челопеч
150 години от освещаването на първата училищна сграда
120 години от откриването на втората училищна сграда
40 години от построяването на настоящата училищна сграда

“Но какво е история без продължение?! Именно децата са нашето Бъдеще! На техните плещи тежи отговорността да пазят и подклаждат пламъка на Знанието. Да заемат своето място и с достойнство да се нарекат потомци на великите първоучители, отворили за нас прозорец към света. И сега заедно трябва да продължим тяхното дело!”…

Годишнините на образователното дело в Челопеч бяха грандиозно отбелязани на 24 май 2023 г. в живописния парк „Корминеш“, уважени от множество официални гости, подкрепящи образователното и културно дело в Челопеч, родители и пълно участие от страна на всички деца, ученици и учители. Празникът уважиха и представители на „ДПМ-Челопеч“ и „Елаците-Мед“.

Специалните гости на събитието – г-жа Росица Иванова- началник на РУО- София област и инж. Алекси Кесяков – кмет на община Челопеч, поздравиха училищната общност и тържествено наградиха първенците от всеки клас, като им пожелаха да се издигат все по-високо в своя поход към трупане на знания и умения.

“Приемаме с признателност честта, която ни оказвате и благодарим за хубавите думи!”, отвърнаха на поздравленията учениците и учителите на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч!

След традиционните церемонии по предаване, приемане и прощаване на седмокласниците с училищното знаме, зрителите имаха възможност да се насладят на ученическия спектакъл „В търсене на завета на светите братя“.

ВГ „Челопешка чучулига“ направи своята премиера на песните „Златни облачета“, „Добрината“ и химна на училището „Полет към знанието“, създаден в партньорство с Арт пространство “Стилисимо“.

“От сърце благодарим на ръководствата на „Дънди Прешъс Металс“ Челопеч, Елаците Мед-АД и всички образователни, социални и културни институции, които уважиха празника ни и ни доставиха огромна радост с прекрасните цветя и поздравителни адреси!
Прекланяме се пред всички, отдали своя труд, знания и любов на НАШЕТО училище през годините!

Заедно сме можещи и силни! Знаем посоката, знаем целта, имаме дръзновението и силата да я постигнем! Напред и нагоре!”,
споделиха своите емоции учителите, които днес сплотени, активно работят за образованието и просветата в Челопеч.

Специално за четворният празник, бе представен и химна на челопешкото основно училище – по текст на директора му г-жа Ненка Бантова, музика и аранжимент – Светослав Лобошки:

“…”Да бъде първи – с воля и със устрем,
да бъдем смели в своите мечти!
И да повярваме, че ние можем
със знание да стигаме звезди!

…Вървим по стъпките на братята-светци,
първоучители,
със азбуката ни – най-звънка на света.
Ревниво пазим живи нашите традиции,
учение и труд са нашите крила”.

Г-жа Нонка Бантова връчи на инж. Алекси Кесяков сантиментален подарък – изработен макет на училището с много ключове и посвещение – думите, които сам той е изрекъл преди години – “Повече ключове към знанието – повече отключени врати”! Заради неговата усърдност, упоритост и призвание да отстоява интересите на челопешкото образование, на челопешкото просветно дело и за неуморността му да работи за благото на Челопеч.

Всички членове на училищният екип получиха подаръци от Община Челопеч.

Подготви: Петя Чолакова