160 дървета ще засадят в Златица във връзка с инициативата „Нашето зелено утре“ на Групата ГЕОТЕХМИН

На 12 октомври, в Деня на българската община, започна осъществяването на залесителните дейности по партньорския проект на четири дружествата от Група ГЕОТЕХМИН – „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД и община Златица, за засаждане на 160 дървета по протежението на улиците „Софийско шосе“ и „Вл. Варненчик“ в града. 

Служители на „Елаците-Мед“ заедно с представители на общината извършиха засаждането на дървета от видовете „Кълбовидна акация“ и „Катална“.

Инициативата „Нашето зелено утре“ стартира в края на месец септември в рамките на благотворителната програма на Група ГЕОТЕХМИН, „Българските добродетели“. Инициативата е посветена на 30-годишнината на „Геотехмин“ ООД и се осъществява от четири от дружествата – „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД, в партньорство с общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица.

Общинските ръководства участват със свои проекти, като са определили подходящи места за озеленяване и залесяване, както и подходящите за терените растителни и дървесни видове, а дружествата осигуряват финансовите средства за закупуването на растенията и чрез доброволен труд на свои служители подпомагат дейностите по засаждането им.

В своето приветствие пред медиите, кметът на община Златица, инж. Стоян Генов, каза: „В Златица се извършва нещо хубаво. Със съдействието на фирмите „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД по инициативата нашето „Зелено утре“, част от програмата „Българските добродетели“, днес по двете централни улици „Софийско шосе и „Владислав Варненчик“, съвместно с екипа на „Елаците-Мед“, община Златица засажда общо 160 дървета, които са закупени чрез дарения от четирите компании и се добавят към проекта за рехабилитация на трите централни улици – „Софийско шосе“ и „Вл. Варненчик“ и „Розова долина.“ Кметът подчерта и приноса на проф. Атанас Ковачев, който е автор на обследването и проекта по засаждането на дърветата.

Авторът на обследването и проекта Проф. Ковачев разказа  защо се подменя цялата растителност. По покана на кмета неговият екип е направил обследването  и оценка на растителността, която вече била в една пределна възраст между 50,60 и 70 годишна. „Повечето дървета бяха силно повредени, с механични повреди от гъби, патогени, болести, което значително ги уврежда и не могат да живеят така. Тяхната коренова система беше повдигнала бордюри, плочки. Дървото е жив организъм, който се нуждае от смяна.“ – разказа той. Това е наложило и вземането на решението за цялостната подмяна на растителността по централните улици. Проф. Ковачев увери, че проектът е направен по всички изисквания на теорията и практиката на градинско-парковото ландшафтно изкуство. „Радвам се, че с общи усилия вървим към реализирането на една прекрасна идея, добави проф. Ковачев.

Кметът, г-н Генов, изрази още веднъж благодарност от името на общината към  четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН за помощта. „Те ни помогнаха решаващо, чрез инициативата си „Нашето зелено утре“, като осигуриха средства и работна ръка“ – каза той, споделяйки колко трудно е било подготвянето на терена за дърветата, тъй като не е ползвана механизирана техника, защото под тротоарите вървят комуникации и всичко е извършено на ръка, от екипа на „Елаците-Мед“.

„Ние винаги сме били социално отговорни към общините, на чиято територия развиваме своята дейност. Винаги помагаме с каквото можем на общините, така че това партньорство да бъде ползотворно и за двете страни и ще продължаваме да работим за общото ни бъдеще“– каза инж. Стоил Димитров, зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ по време на засаждането на дърветата по ремонтираните улици в Златица.

Дейностите по залесяване продължиха през целия ден, като фиданките се оформяха цялостно с дървени колчета. „Елаците-Мед“ бяха осигурили и водоноска, за да се полеят новозасадените дървета.