110 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ

22-ри септември – дата, прорязала дълбоко българската история и с огнено мастило изписала една свещена дума – НЕЗАВИСИМОСТ!

Един обикновен наглед лист хартия… Но не съвсем! Един манифест, написан във вагона на царския власт преди 110 години само със слово побеждава… Силно и ясно заявява в този ден българския народ чрез написаното от министър-председателя Александър Малинов, че е независим по дух и вяра, че е свободен…

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави.

Да живее свободна и независима България! 
Да живее Българският Народ!

Посрещнати с почести българските държавници слизат от влака в Търново и се отправят към църквата „Свети 40 мъченици“, където тържествено се обявява независимостта на България. В лето господне 1908. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане.

22-ри септември, а не 21-ви септември е свещения ден, в който е обявена българската независимост! Да се знае и да се помни…

22-ри септеври не е деня на чушкопека, нито е ден за спа процедури или шумкарски мераци, уважаеми другари и другарки, управляващи Златица и Пирдоп. Така, както и 6-те септември е Денят на Съединението, а не 5-ти септември и не празника на терориста Вълко Червенков от Златица! Запомнете го и не се опитвайте всячески да променяте и подменяте българската история! Тя трябва да се пази и съхранява стриктно – дори от кметове и администраторки, които в усърдието си да угодят на властта и да си почиват в празничния ден, оскверняват едни от най-светлите български дати.

В Златица – като че да е паднала бомба на 22-ри! Няма „кой да те напсува“, както казват възрастните… Администрацията, барабар с кметицата, е в гората – на хижата… Айларипи! За нея Независимост и Съединение са с непонятно значение… В Пирдоп – почти същото… Удобно местят датите, че да не им се разваля рахатлъка и да си почиват спокойно два-три дни – нали много са се изморили за оправят общинските работи…

Пирдопчани се самоорганизираха и тържествено отбелязаха Деня на българската независимост. Гръмна и черешово топче! Запяха тържествено църковните камбани… Отец Недко Бръмбаров отслужи света литургия, членовете от клуб „Традиция“ гръмнаха мощно – да се знае. Независимост е извоювана! Българска! Свята!

Група деца и техните родители се качиха рано сутринта на влака в Златица, за да слязат в Пирдоп и да повторят с почит събитията от онзи паметен ден… Посрещнаха ги с питка и сол. Развя се българският трикольор по пирдопските улици…

Тържествено в двора на пирдопската църква бе прочетен Манифеста, написан от Александър Малинов… Като едно време преди 110 години в Търново – в църквата „Св. 40 мъченици“.

Станислав Готев поднесе кратък поздрав:

Уважаеми съграждани,

Преди 110 години на днешния ден при изключително тържествена обстановка в църквата “Св. Четиридесет мъченици” на старопрестолния Царевец е обявена Независимостта на България! Пред развълнуваното множество прокънтят мощно камбаните и ехти топовният салют. Прочетена е Прокламацията за българската независимост – естествен успешен завършек на продължителен период на българските борби за самостоятелно държавно съществуване.

И ако преди години е ставало дума за независими територии, то днес говорим за икономическа и политическа независимост, която все по-трудно може да бъде постигната в днешния глобален свят. Всички ние трябва да помним, че от усилията и единството на всички нас зависят бъдещето и просперитетът ни! В този тържествен ден отправям своята благодарност към всички, които с делата си градят бъдещето на Община Пирдоп. На младите хора пожелавам да съхранят своя устрем и да следват завещаното от предците ни ”Да живее свободна и независима България!“ Честит празник!!!

Отец Недко Бръмбаров сподели: „От 36 години съм в тази църква. За първи път имам честта да участвам в подобно събитие на този ден. Чувствам се горд и радостен, че се съхранява и пази паметта българска.  И трябва да помним думите на Цицерон, които е казал преди повече от 2000 години – само робите нямат Отечество и изродите национална гордост“…

Честит ден на НЕЗАВИСИМОСТТА!

Петя Чолакова

Снимки