1-ви юли – празникът на знахарите!

В народната вяра първият ден на месец юли е известен като ден на Свети Врач и е посветен на вещите хора, баячите и билярите, на светите безсребреници Козма и Дамян. Старото име на месеца пък е било чръвенъ (червен). Наричали го и Илиински месец – на свети Илия Гръмоломника. В него са и Горещняците.

В Средногорието оброк Свети Врач има над Копривщица, но на него едно време са ходело масово не на 1-ви юли, а една неделя преди Архангеловден. Оброк Врачове има и в село Смолско, където едно време се издигал кръст и личали манастирски развалини.

Народният празник се наричал Свети Врачове, Свети Врачи, а черковния – Св. Безсребреници Козма и Дамиян, пострадали за Христа в Рим. Всички врачки, баячки, правилци и други, които се занимавали с народна медицина и можели да лекуват чрез баяне, чрез билки и вражене, изправяли изкълчено – на този ден имали празник и почит им отдавали хората.

Едно време на Свети Врачи баячките и врачуващите изнасяли набраните на Еньовден билки да ги разпределят – коя билка каква болка лекува и за какво се употребява. Ако на 1-ви юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага – разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

В житието на двамата братя Козма и Дамян, които живеели в околностите на Рим през III-ти век, е записано, че те се посветили на лечителското изкуство и помагали на хората, като лекували рани, слепота, глухота. Лекували болните без да им вземат пари и затова били наречени Безсребреници. Православната църква чества двама братя с подобни имена на 1-ви ноември, които също били лечители, но живеели в Мала Азия.

1-ви юли се тачи и за предпазване от „лошото“ – от болестта епилепсия. В някои краища се берат билки по полето.

Традицията забранява на този ден жените да работят, за да не се разболяват децата им и домашните животни. Стопанките изпичат и раздават пити за здраве. Ходи се и се преспива край лековити извори – аязми.

На 1ви юли Българската православна църква отбелязва връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилската обител. След смъртта си през 946 г. Иван Рилски е погребан в Рилския манастир, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец (София). Вероятно тогава този пръв български светец е канонизиран. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено пренася светите мощи на Иван Рилски в столицата Търново. През 1496 г. след кат получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

На 1-ви юли имен ден имат: Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо.