Юбилейни медали получиха ветераните от Средногорието по случай 75 години от Втората световна война

Сражавалият се на фронта Найден Пухов от град Копривщица

По инициатива на министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, със съдействието на Областна администрация – Софийска област и кметове от Средногорието, юбилейни медали на останалите живи ветерани от Втората световна война връчи зам.-областния управител Николай Борисов. Юбилейният медал „75 години от Втората световна война“ е учредява тази година и се връчва за принос към отбраната на страната и във връзка с участието в заключителния етап от Втората световна война. 

Сражавалият се на фронта Нено Кънчев от град Златица

В заповедта на министър Каракачанов за награждаване на ветераните от Втората световна война се казва:
„В славната и вълнуваща история на България и Българската армия има десетки хиляди примери на български граждани, посветили младостта и живота си на отбраната и сигурността на нашата Родина. 
Във войните за защитата на Отечеството и осъществяването на националните идеали много български воини платиха с живота си за любовта си към България. 
И днес живите ветерани, вече на преклонна възраст, със своите спомени и житейски пример, продължават да допринасят за военно-родолюбивото възпитание на младото поколение и гражданите“.

Храбрите бойци Нено Радев от Златица, Стойчо Стойчев от Душанци и Найден Пухов от Копривщица бяха поздравени лично и от кметовете инж. Стоян Генов, Бойка Дюлгярова и Златка Кънева. Председателят на ОбС-Копривщица Борис Подгорски връчи на храбрия български воин Найден Пухов поздравителен адрес от Община Копривщица:

„9 май е паметна дата, Денят на Европа, денят посветен на мира и единството. 75 години след края на Втората световна война, ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-гибелния период от развитието на човечеството. Днес отдаваме поклон пред тези, които проляха кръвта си и признателност пред Вас, които жертвахте живота си, сражавайки се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения. На Вас, уважаеми г-н Найден Пухов, пожелаваме здраве, бодър дух и оптимизъм за бъдещето.“

Цъфтяха липи, цъфтяха вишни.
Момчетата бяха 20-годишни.
Войниците на моята Родина,
Войниците на моята страна,
Войниците на моята България 
са винаги на двадесет години!
ФРОНТОВАК!

В Златица бяха поднесени цветя и на войнишкия паметник в центъра на града – в израз на почит към всички сражавали се за Родината! Кметът Генов изрази своята надежда, че партньорството между Община Златица и Министерството на отбраната ще се задълбочава и използва възможността да покани чрез г-н Борисов министър Каракачанов на предстоящите събития в Община Златица по повод състоялата се в Златишкия балкан битка между четите на главен войвода Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски и главен писар Иван Кършовски, войводата Филип Тотю и Желю Войвода със златишкия мидюрин и неговите заптиета.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Сражавалият се на фронта Стойчо Стойчев от село Душанци, род. на 02.11.1926 г.

Към загиналите фронтоваци
Редиците ни, другари, оредяват още.
На старостта с витязите се кичим.
Сал споменът ни войнски със залпа мощен
ни връща с вас в окопите епични.

На предците си с духът живяхме,
с подедите им в Одрин, Дойран и Люле-Бургас,
със Сливница и Гургулят донесе
ни слава българска набучена на щик, „на нож“.

Та както вас във Втората световна
завета ви изпълнихме достойно, с чест.
Страцин и Драва, Пчиня бе кръщение бойно,
та срещу фашизма славим се и днес…

из стихотворение от ветеранът Димитър Ценов,
Златица, 6 май 2008 г.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

„Само опазвайки своята история, почитайки онези, отдали живота си за своята родина и свободата на своя народ, можем гордо да вървим напред и да създаваме едно по-добро бъдеще за България“, това бяха думите на г-н Генов и г-н Борисов, прекланяйки се пред саможертвата на борбените и неустрашими средногорци, участвали във войните за слава и защита на Отечеството!

Кметът на село Душанци Златка Кънева подари на г-н Н. Борисов книгата на Дойчо Иванов „Историята на село Душанци“. Дъщерята на 94-годишният герой от Душанци Стойчо Стойчев – д-р Таня Иванова, получи грамотата и юбилейния медал на своя баща.

Кметовете на Златица, Копривщица и Душанци обсъдиха с г-н Борисов възможностите и потенциала за развитие на населените места, в това число опазване и популяризиране на богатото културно историческо наследство, туристическите перспективи и развитието на алтернативно земеделие.

Подготви: Петя Чолакова

Нено Кънчев от гр. Златица, род. на 22.12.1914 г.
Найден Пухов от гр. Копривщица, род. на 27.04.1923 г.