Челопешкото читалище отличи своите дарители

На тържествена церемония, наречена „Вечер на дарителите и добротворството“, служителите на НЧ “Труд и постоянство 1901“ – Челопеч засвидетелстваха своята признателност към дарителите на Читалището за 2023 г.

Събитието бе изпъстрено с празнична програма и връчване на свидетелство за дарение и скромен подарък на всеки един читалищен добровторец, подпомогнал дейността на читалището през 2023 г..

Гайдарски състав „Челопешки полъх“ към НЧ “Труд и постоянство 1901“ поднесе специален поздрав към дарители и гостите, уважили церемонията. Няма българин, който да не носи звуците на гайдата в сърцето си, с техните изпълнения накараха всички пристващи да се чувстваме горди българи и да изпитаме родолюбиви чувства. Малките ни самодейци изнесоха кратък рецитал, свързан с християнските добродетели.

Към дарителите и участниците от читалището се обърнаха с думите:

„Благодарим на нашите участници, които със своите изпълнения допринесоха за празничната атмосфера. Дарителството е акт на човешка солидарност, хуманизъм и благородство. Инвестицията в културата днес е хуманен акт, с които да се гордеем от постигнатото утре, а Вие нашите дарители инвестирахте в културата, като дарихте експонати, свързани с миналото с традициите и обичаите.

Благодарим от сърце на всички Вас, че дарихте част от Вашето и на Вашите близки минало, за да може то да се съхрани и запази за идните поколения. А ние обещаваме, че даренията, ще бъдат съхранени, пазени и показвани на младите.

За благородството няма мерни единици. Него можем да го прочетем в очите на хората, в сърдечната усмивка, в подадената ръка,благодарим за подадена ръка, благорадим за частицата, която дадохте от себе си !

БЛАГОДАРИМ ЗА РОДОЛЮБИВАТА ВОЛЯ НА ЧИТАЛИЩНИТЕ ДАРИТЕЛИ! ДАРИТЕЛ НЕ СЕ СЪЗДАВА, НЕ СЕ ГРАДИ, ДАРИТЕЛ СЕ РАЖДА. ТОВА ДА СИ ДАРИТЕЛ ИЛИ ГО ИМАШ И НОСИШ В СЕБЕ СИ, ИЛИ ГО НЯМАШ. ДАРИТЕЛЯТ Е ОНОВА ВЕЛИКО ДУХОВНО ЧУВСТВО, КОЕТО „ЧОПЛИ“ ДУШАТА ТИ, НЕ Й ДАВА МИРА. ДАРИТЕЛ Е ЧОВЕК СЪСТРАДАТЕЛЕН, ЧОВЕК С ГЛАВНО „Ч“.