Челопешкият майстор на гоблени си тръгна от този свят

Радион Стоев 28.05.1929 г. – 14.02.2019 г.

Днес Челопеч се прости с Радион Стоев – майсторът на гоблени, творецът на красота,  уют и хармония.
Радион Стоев е от село Бъркач, Плевенско.  През май месец т. г. щеше да навърши 90 години (28.05.1929 г.) Тръгна си от този свят на деня, в който отбелязваме успението на Свети Константин Кирил Философ.
През 1971 г. свързва живота си с Йорданка Вълчинова от Челопеч и тук те съграждат своя уютен дом, потънал в цветя и зеленина. Завършил полувисшия телеграфо-пощенски институт, той работи по своята специалност, а по-късно като журналист във вестниците „Земеделско знаме“, „Народна младеж“, „Отечествен фронт“ и в списание „Патриот“. В телевизията работи като техник.

Гоблени от Радион Стоев

Истинското му призвание обаче е да рисува. И не с четка и бои, а с иглата и багрите на конеца. Създал е над 400 гоблена – портрети, пейзажи, етюди. Има повече от седем изложби – във Варна, Русе, Бургас, Челопеч и София. Едната от тях е в Българското национално радио, където е работил като художник. Една от изложбите му е посетена от посланика на Куба, който го кани за преподавател в тяхната Художествена академия. Но поради внезапната смърт на посланика, тази идея не се осъществява.

Негови творби има по целия свят – във Франция, Италия, Швеция, Русия, Полша, Турция, Монголия и Куба. Над 50 от неговите произведения са заминали за Сидни, Австралия, където живее неговия брат архитект.

Домът му в Челопеч представлява своеобразна художествена галерия, чиято прелюбопитна колекция е изпълнена с красота и неповторимо майсторско умение.

Поклон пред светлата му памет и искрени съболезнования на близките му!