Челопеч се нагизди с пъстроцветни елхички!

Една заредена с празнично настроение и вълшебство инициатива бе осъществена с ентусиазъм от челопечани. Раздадените от ОбА-Челопеч елхи грейнаха натъкмени и пременени по улиците, край стълбищата и на къщните прагове, радвайки малки и големи. Вълшебството да украсиш елха за Коледа се крие в свежия аромат на вечнозеленото дърво и в бляскавите гирлянди, играчки и зведици. Всички те, символизирайки пристъпващата нова година, новото начало, вярата в по-доброто утре, в идващата зелена пролет, в безсмъртието на човешкия род, скрито зад вечнозелените елхови клонки.

Тайнството на българската коледна обредност не е в лъскавите подаръци и дядото от Кока Кола… Съвсем не! Нищо общо няма рекламираният напоително старец с истинското българско тържество – над мрака, над зимата, над смъртта! Чрез Рождество, което отбелязваме с божа трапеза, с коледарски слави, с бъдник и нагиздени като моми елхици. Българското коледно тайнство, което събира родата около бъдника и бъднята вечеря не е и като леденото хоро на Богоявление – заради времената, в които се е зародило. И е толкова истинско, колкото един белобрад старец с червени одежди не може да обхване с призивите си за повече пазаруване… Защото Коледата ни не е пазарище, а именно Тайнство! И вричане! И жива памет! И вяра!

Елхите из Челопеч ни напомнят за тази вяра – в сплотеното семейство, в споделените празници, в опазването на местните обичаи и ритуали, в почитта към родата, към семейството, към общността. И именно това споделено вълшебство витае из челопешките улици, по които пред почти всеки вратник грее празнична елхица, излъчваща благодат и приемаща благодатни мисли!

И няма как тази празнична магия, сътворена от челопечани и техните богато украсени елхи да не те прихване във вихъра си и усмихвайки те, да не те завърти в новоначнатия годишен кръговрат, който отпочва с Рождество Христово!

Елата е здраво вплетена в българския фолклор. Възпявайки я, българинът я прави част от сватбената си обредност така, както тя неминуемо присъства в бъднивечерната такава. „Ела се вие, извива“… Ела се кичи като мома! Елата е символ на вечност и на господен обет, запечатан с пътеводната звезда, грееща от елховия връх.

Чувството да украсявате заедно семейната елха е неописуемо. А колко по-неописуемо е чувството заедно да украсявате коледните елхи на мястото, в което си избрал да живееш, да отгледаш децата си, да изградиш дом и свиеш гнездо! Безценните мигове на обща радост, на споделени емоции и на създаване на красота насред белотата на зимата. Добавяне на цвят в делника и в очаквания с нетърпение празник!

И след като нагиздените челопешки елхи споделят коледните и новогодишни празници с челопечани, същите ще бъдат засадени в първата по рода си коледна гора! Неповторима и вечнозелена! Като самият живот! Като самото очакване за нова година с много късмет! Като челопешко хоро, извило се на мегдана – пъстро и задружно, весело и задъхано, червенобузесто и закачливо! Магията на Рождество е тук!