ЧЕЛОПЕЧ ВПЕЧАТЛИ И КИТАЙ

По инициатива на Илиан Тодоров – областен управител на Софийска област, Делегация от областта взе участие в Международната икономическа и търговска конференция, която се проведе от 23-ти до 27-ми септеври 2017 г. в град Тонгсиан, Китайската Народна Република.

Делегацията беше водена от заместник областния управител г-жа Галя Георгиева, като в нея бяха включени още представители от областната администрация, както и кметовете на общините Челопеч, Ихтиман и Самоков – инж. Алекси Кесяков, Калоян Илиев и Владимир Георгиев.

Стартът на визитата бе от икономическия център на Китай – град Шанхай, където делегацията посети района на Шанхайската фондова борса, в който се намират и централите на най-големите инвестиционни компании в страната.
През втория ден от посещението българската делегация присъства на Церемония по приветстване на представителите на различни страни, участващи във форума и официалното откриване на Международната икономическа и търговска конференция 2017.
800 делегати от цял свят взеха участие в Конферецията, на която чрез мултимедийни презентации са представени основните икономически отрасли на района, индустрията и туристическите възможности на Китай.
Домакините на събитието, представяни от министъра на провинция Джъдзяни кмета на град Тонгсиан, посрещнаха сърдечно делегацията от Софийска област, като изразиха благодарности и надежда, че форумът ще бъде полезен и за двете страни.
Същинската част на Конференцията, състояла се през третия ден, включва посещение в индустриалната зона на провинция Джъдзян, както и панели с презентации на делегациите от България, САЩ, Италия, Хърватска, дискусии и срещи на представителите на бизнеса. Представят се основните възможности за сътрудничество в сферата на икономиката, здравеопазването, образованието и бизнеса между Китай, САЩ и страните от Европейския съюз.
При представянето на община Челопеч кметът инж. Алекси Кесяков впечатли участниците във форума с мултимедийна презентация, озвучена с родопски каба гайди. Той очерта природните характеристики и стратегическото географско положение на Челопеч, след което запозна присъстващите и с основната дейност на Средногорието – минната индустрия. Инж. Алекси Кесяков изрази готовност за обмяна на опит и добри практики за развитието на райони с подобен профил и характеристики, като в допълнение очерта и други възможности за инвестиции в община Челопеч, като в заключение запозна участниците с уникалния фолклор и културно-историческо наследство на община Челопеч и Средногорието, с множеството международни фестивали, които се провеждат ежегодно в района.
http://www.sofoblast.bg