Челопеч бе домакин и основен спонсор на Лятно училище по архитектура

Община Челопеч бе домакин и главен спонсор на петото Лятно училище по архитектура на BalkanARHitrav на тема: Устойчиви решения за туризма чрез опазване и развитие на недвижимото и движимо културно наследство в малките общини. В рамките на 7 дни (19-26 август 2019 г.) студенти от Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, България и от Факултета по строителство и архитектура – Ниш, Сърбия развихриха своите умения и въображение, създавайки проекти, насочени към архитектурното развитие на община Челопеч, вдъхновени от местната уникална природа и невероятното челопешко гостоприемство.

Началото на лятното училище по архитектура е положено през 2015 г. от местни архитекти с идеята да насочат вниманието на обществото към голямото значение на валоризирането и запазването на традиционната народна архитектура като част от нашето културно наследство. “Нямахме представа, че тя ще прерастне в мисия да намерим модел за оцеляване и устойчиво развитие на селските райони”, споделят създателите.
“Лятната школа тръгва преди пет години в Сърбия – Поганово. Следващата отново бе в Сърбия – Горни Криводол. Третото лятно училище по архитектура се осъществи в Мирково, където аз имам щастието да работя като архитект. Радвам се, че петото – юбилейно издание се проведе в гостоприемната община Челопеч. Ръководим се от принципите на художественото решение на пространството, на традициите и на хармонията, затова и екипите разработват проекти, насочени да акцентират върху тях”, споделя преподавателя от УАСГ арх. Димитър Калоянов.

Заключителната част бе представяне на изготвените от участниците, техните ментори и ръководители проекти. В заседателната зала на ОбС-Челопеч на табла бяха изложени архитектурните решения на студентите, които те представиха в детайли на присъстващите, разяснявайки по какъв начин са използвали площите и пространствата и какви са целите на техните архитектурни предложения.

Заключителната конференция бе открита от временно изпълняващия длъжността главен архитект на Община Челопеч арх. Станимир Тонев с няколко встъпителни думи:  “Община Челопеч както винаги мисли за бъдещето. Отвори ни се възможност за кандидатстване по една инициатива за стартъп вилидж, която е продължение на известна програма. Решихме да разработим една първоначална идейна концепция със съдействието на колегите от БалканАрхитрав, които направиха работна сесия на студенти от университета по архитектура, строителство и геодезия в София и Университета в Ниш. Съответно колегите са разработили един цялостен план и концепция за бъдещия изглед на това “стартъп” село, което се надяваме един ден да се осъществи и да донесе много приходи, да доведе млади хора в общината и добри предприемачи. Насочили сме се към едно по-съвременно развитие на селото, като целта е да продължим и в бъдеще да сме все най-отпред в региона”.

След уводните приветствия, включилите се в лятното училище студенти презентираха своите анализи и предложения – всички те съобразени с природните дадености на Челопеч, изпълнените вече архитектурни проекти и тези, които са в процес на изпълнени, в това число мащабен плувен басейн.

Участниците в лятното архитектурно училище, разделени по екипи, представиха своите атрактивни решения за усвояване на пространството, обединявайки съществуващите такива – църква, парк “Корминеш”, площадка за приложно колоездене, спортен център и други. Предложенията на студентите са насочени към изграждане на хотел, хостел, еднофамилни къщи, технологичен парк и други, като в основата на всички тях стои идеята за максимално доближаване до околната среда и красивата местна природа.

Арх. Димитър Калоянов обобщи концептуалните схеми, допълвайки: “Пространственото развитие на селото, заедно с бъдещите предвиждания за устройство на територията по Общия устройствен план на общината, което рано или късно ще влезе в сила, т.е. общината ще има в себе си силен ресурс за развитие. Концепцията е базирана изцяло на предвижданията в него. Това, което според мен е от изключително значение, е развитието на дефинираните зони и връзките между тях, които генерират стил. Като погледнем реално как е организирано пространството, се забелязват елипси, които са дефинирани от всички налични активности – активните зони, които много добре контактуват с близките обществени обекти. Активната зона, свързана с бизнес функции и луксозното време на обитаване много добре контактува с активната част на село Челопеч – това са всички обществени функции (общината, центъра на селото, бъдещия плувен басейн), генерирайки допълнителна активност. Много хубаво обвързваме хотела с центъра, но този хотел обслужва всъщност една огромна зона, в която общината предвижда изключителна наситеност от различни културни и други дейности – южната част на селото. Изказвам сърдечни благодарности на кмета на Челопеч г-н Кесяков за предоставената възможност и оказано гостоприемство”.

Участниците и организаторите изразиха своята благодарност към кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков за предоставената възможност да се изявят и му връчиха грамота.

 

Инж. Алекси Кесяков: “Благодаря Ви, че приехте домакинството на община Челопеч. Вашият труд определено показа, че сме се справили добре. Благодаря Ви за резултатите. Имах възможността през седмицата да се запозная в детайли с идеите, с етапите на структуриране на тези идеи. Трябва да Ви кажа, че наистина идеите на младите хора винаги ще ни очароват. Много интересни и отличителни акценти има в различните предложения. Има някои неща, които бих искал допълнително да коментираме, за да направим още по-красиви нещата. Начинът, по който сте използвали пространствата и идеите за това как да изглеждат фасадите и разпределението е уникален. Община Челопеч определено ще се възползва от тях. Браво на екипите и благодарност към всички”.

Цялата конференция бе излъчена „на живо“ от фейсбук-страницата на списание „Средногорски БАГРИ“:

https://web.facebook.com/946972268686669/videos/409170016614802/?eid=ARAJQ-yTU0BE5SENg8_x5HgG1dBwlX13M2NtQeDL3qSBEhTa-ZfnGzLucEPmf-Y1Gl1kMXlT8VjVHj2W