Църквище почете Света Екатерина

Православната църква днес отдава почит на Света Екатерина – една от най-образованите жени на своето време.
У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Света Екатерина покровителства майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората. На този ден празнуват жените, наречени Екатерина, Катерина, Катя и Тина.
Света великомъченица Екатерина е покровителка на с. Църквище, Пирдопска духовна околия. Храмът в селото носи нейното име и дава повод на местните жители за духовна радост и празнуване.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света литургия и раздаде на присъстващите книжки „Силата на покаянието“, издадени с благословението му, съдържаща поучения на Свети Паисий Светогорец.
Отново в края на литургията се появи златишката кметица, която целуна ръка на митрополита при неговото излизане от храма, след което запали свещ. Официалните гости се отправиха по покана на кметицата на Цървище Стоянка Петрова към центъра на селото, където да похапнат по случай празника.

Покаянието съдържа голяма сила. Бог е дал на човека разум, за да се размисля за съгрешението си, да се кае и да моли за прошка.
Златишките граждани се молят за покаяние на властимащите, особено що се касае до изчезналите средства, предназначени за довършване на училището в града. И както е записал сам Свети Паисий Светогорец: „Човек, който не е склонен към покаяние, е много кораво нещо. Той е много глупав, защото не иска да се покае и да се освободи от малкия ад в душата си, който го води към по-лошия, вечния ад“.

В района на сегашният храм в село Църквище се е намирала ранна базилика (IV-VI век), която лежи погребана и забравена, вместо да бъде реставрирана и да привлича потоци от туристи в Църквище и Средногорието.
И докато тъпчем историята си и наблюдаваме онези, които забраниха църквата и християнската вяра в България, да целуват лицемерно днес попските ръце, няма как да очакваме да се отблъснем от блатното дъно, на което днес е закотвена с тежко гюле община Златица.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ и онези негови жители, които неуморно работят за по-доброто бъдеще на селцето…

снимки