ЦЪРКВАТА НА СВЕТИ НИКОЛАЙ В КОПРИВЩИЦА

Дълги години копривщенци имат само една църква – „Успение Богородично”, но с течение на времето тя все по-трудно събира нарасналото население за празнични литургии. Тогава Копривщица наброява 12 000 жители. Идва и идеята за построяването на нов храм. По онова време в Копривщица преподава йеромонах Неофит Рилски, който силно подкрепя идеята.
На 29 юни 1839 г. той, йеромонах Игнатий, поп Павел, Найден Геров и други граждани изготвят протокол за построяването на новата църква. Оригиналът на протокола се пази в храма и днес.

Църквата „Свети Николай” е построена изцяло с дарения.

За да съберат пари за строежа, копривщенци правят „дискосъ” в „Света Богородица”. Оказва се, че събраните пари не стигат. Тогава Петко Хр. Доганов събира чорбаджиите на селото и нарежда кой колко пари трябва да даде. Парите за църквата събира главният касиер Лулчо Дебелигруев, а комисия от първенци следи за правилното им разпределяне.

Постъпления за строежа идват и от съседните села, а който не разполага с пари, дарява съдове, икони и труд. Значителни суми внасят Петко Хр. Доганов, Рашко и Петко Моравенъ, Петър Генчов и други. Доктор дядо Тодор Мирчев подарява царските двери. В знак на благодарност той има собствен трон в църквата, а също така е зографисан в цял ръст отдясно на входа на храма.

На престолния камък са изписани имената на 642 дарители, а в църковната кондика има пълен списък на всички благодетели.

На 8 май 1842 г. е издаден султански ферман, който позволява изграждането на църквата. Главен майстор на храма е Уста Гавраил от Одрин.
В построяването му вземат участие майстори от Брацигово, Пондьо от Мирково и 20 души копривщенци от дюлгерския еснаф.
Според църковните описи в храма има 147 икони. От Йерусалим са донесени иконата на Рождество Христово и двата архангела на олтара, Йоан Попович от Елена рисува иконите на св. Спиридон, св. Богородица, Исус Христос, Александър Димитров от Одрин – св. Мина, а западната стена е зографисана от Христо Енчев от Копривщица. Като най-ценен се определя символът на дванадесет сцени. В този вид може да се види само в пет храма в България.

Строежът на църквата е завършен през 1844 г. Храмът е осветен на 12 юли (29 юни по нов стил) 1844 г. Петровден. Освещаването е извършено от митрополит Никофор Филипопски, в присъствието на Архиерей Доротей, Неофит Рилски, Йеромонах Игнатий и други църковни лица.

Елена ЧУМПОВА