Цветелин Кънчев „Лице в лице“: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕТЕ МАСКИ!

Лидерът на ПП „Евророма” Цветелин Кънчев коментира в предаването на Цветанка Ризова по бТВ „Лице в лице“ обявеното извънредно положение и предприетите мерки на национално ниво за справяне с Covid-19 в ромските общности. Той наблегна на актуалните проблеми с прилагане на разпоредбите в т. нар. „цигански махали и гета”. „В циганските махали грамотните знаят какво се случва по отношение на епидемията от коронавирус, докато неграмотните не си дават никаква сметка. Ситуацията е огледална на ситуацията в цялата държава – макар и като криво огледало”, онагледи с пример реалната ситуация г-н Кънчев.

„Неграмотност плюс липса на респект, примерно от дадена ситуация, е основен проблем. Затова и когато има жандармерия, има що годе някаква дисциплина, но жандармерията не може да бъде навсякъде и по всяко време. Тя не може да покрие навсякъде. Да, респект от полицията, от жандармерията има. Затова е много важен в подобни ситуации респектът”, обясни кое би помогнало за справяне в ситуацията на пандемия при въвеждането на строгите мерки в ромските махали”, продължи Цветелин Кънчев, давайки идея за справяне в подобни ситуации чрез обучението и назначаването на повече роми като полицаи, като увери, че от това ще има положителен ефект.

На въпроса на Цветанка Ризова „Има ли скрининг в циганските махали, или само се ограждат, защото много са се върнали от чужбина. И това е нормално, както навсякъде другаде…” Цветелин Кънчев отговори:

„Десетки хиляди се върнаха от чужбина. Аз постоянно обяснявам, че не е шега работата. Но знаете ли, има и някои псевдопастори, които казват: ааа, спокойно, ние сме защитени от Бог. Няма нищо да ни се случи и т.н. Да, наистина това е едно изпитание, но абсолютно всички ние трябва да си мием ръцете и да спазваме физическата дистанция. Защото всичко опира до една масовост на дисциплина. Ето примерно, г-н Владимир Каролев не даде много добър пример на циганските махали. С неговата постъпка. Не! А той е публична личност. Ние, публичните личности, нямаме право.

Категорично съм против тези псевдоправозащитни организации, които ни говорят за човешките права, да ни набиват в лицата как човешките права били нарушени, защото основното и най-свещено човешко право е правото на живот. Който не спазва в момента карантинните изисквания, то нарушава и се опитва да наруши правото на живот на другите около него. Това трябва да се знае ясно”.

Цветелин Кънчев използва възможността от национален ефир да честити празника на здравните работници, акцентирайки върху тяхната мисия да спасяват. „Кога ще разберем, че лекаря струва много повече от футболиста”, попита риторично той, като увери, че когато го направим, тогава ще успеем. „Това е една от стъпките, за да се наречем общество, една силна държава, един силен народ”, обобщи Кънчев.

По отношение на оградите – не е приятно. Ситуацията не е да се издигат стени. Ситуацията е да се наливат основи. Да се наливат основите на едно общество, което тепърва трябва да изграждаме. Дайте да си кажем истината!”, така Цветелин Кънчев коментира наложителността циганските махали и гета да се заграждат в условията на пандемия и заплаха за разрастване на заболеваемостта от Covid-19. Лидерът на „Евророма“ се обяви за създаването на пилотни проекти с участието на държавата, общините, охранителни фирми и отговарящи на изискванията младежи, които да представляват местните авторитети.

„И задължително да се носят маски!” призова Цветелин Кънчев в края на предаването, обръщайки се към всички.

„ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С МАСКИ!”.