Цветанка Йотина: „Горда съм, че Община Мирково е част от красивото Средногорие“

На Бърдо Мирково отново празнува! По нашенски – с много настроение, усмивки и споделени емоции! Не случайно празникът на Община Мирково е през пролетта – сезонът на пробуждането, на зеленината и на изобилието от пролетни цветя – в градините, по поляните и полята, по баирите на планината. В първата седмица на месец май – на местностга Бърдо, където „се извиват най-кръшните хора, песните не спират да се леят, а мирковчани посрещат гости от близо и далеч“!

Тазгодишният мирковски празник отново бе с богата и пъстра програма. Народни танци, песни и екот на звънци спомогнаха да се веселят хората, събрали се да споделят заедно празничните багри и да похапнат вкусен курбан. Празникът започна с доайените на мирковската духова музика с ръководител Тодор Тотев, продължи с младите попълнения от „Мирковски орли“ с ръководител Тодор Цачев, кукерските танци на мирковския и челопешкия кукерски клубове, със запомнящите се ритмични изпълнения на ТК „Мирковско хоро“, група „Герлимов“, Тони Дачева и „черешката“ на празничния ден – Бобан Здравкович. Водещ на празника бе Невелина Сараджова.

Кметът на Община Мирково г-жа Цветанка Йотина поздрави с „Христос Воскресе!“ и „Добре дошли!“ всички присъстващи:

„За мен е чест да кажа на всички вас „Хростос Воскресе“ и добре дошли! По традиция на това прекрасно място правим нашия хубав общински празник. Празникът на Община Мирково! Вчера беше китен Гергьовден, а днес е празника на нашата Община!

Община Мирково е една от малките общини в България. Съставена е от пет населени места. Бенковски е най-малкото селце и най-младо, създадено от преселници. В Буново от стари времена са добивали дървени въглища и са ковали желязо. В Каменица има следи от траки, има следи от римляни. Смолско е от Второто българско царство – 1430 г. И Мирково – центъра на общината, е едно китно селце, в което има поселение пет хиляди години преди Христа! Като населено място съществува от Второто българско царство.

Как да не се гордееш с такава история!

Искам да дойде денят, в който всички ние с вас ще се гордеем и от нашето настояще! А нашето настояще е задължаващо, защото трябва да съхраним това, което наследихме от стари времена. Да го съхраним, да го развием и да го предадем на бъдещите поколения.

Горда съм, че Община Мирково е част от красивото Средногорие, в което имаме седем общини! И всички ние, администрацията на тези общини, правим всичко възможно да направим живота на нашите жители по-добър, по-спокоен. И, за да бъде това така, самите ние трябва да бъдем добри.

Всички заедно – и седемте общини помагаме да я има болницата. Да има транспортна схема, колкото и да не удовлетворява някои наши жители. Стараем се. Съревноваваме се. В името на нашите жители.

Скъпи гости! Уважаеми г-н Симидчиев, Уважаеми ръководители на предприятия, г-н Драганов, г-н Иванов! Скъпи приятели! Представители на бизнеса – голям, среден и малък! Благодаря на Вас и на всички наши жители и гости, че са тук, защото без вас този празник нямаше да бъде така пъстър и така хубав.

Искам да пожелая на всички вас здраве, човечност и доброта. Живеем в разделно време. Имам чувството, че е махала срещу махала, село срещу село, човек срещу човек.

Скъпи приятели, ако ние не се променим! Ако ние не направим това, което трябва – България няма да се промени! Трябва да бъдем смирени, добронамерени и отговорни. България има нужда от спокойствие. Има нужда от хора като нас. И аз съм убедена, че всички ние тук, събрали се на това прекрасно място, даваме всичко от себе си България да върви напред! Аз съм убедена, че това ще стане, защото го чета във вашите погледи.

Пожелавам ви един хубав, цветен и весел празник. Нека да бъде незабравим! Нека да бъдете здрави и благословени! Да вървим напред! Бог да е милостив към всички! Бог да пази България и всички българи тук и по света!

И още един път: Добре сте ми дошли! Наслаждавайте се на програмата! Наслаждавайте се на това, че сте заедно! Благодаря ви!“.

На мирковският общински празник се бяха стекли стотици жители и гости, край скарите се виеха опашки, а по пътя до Бърдо бяха наредени множество сергии и търговци, предлагащи играчки, понички, палачинки и други разнообразни стоки.

Подготви: Петя Чолакова