Храмов празник в Челопеч

6-ти декември, Никулден, денят на рибарите и банкерите, един от най-важните православни празници е днес. Посветен е на Свети Николай Мирликлийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Днес е храмовият празник на църквата в село Челопеч, носеща името на светеца-чудотворец.  Храмът е деклариран за архитектурно-художествен паметник на културата, с писмо № 3907 / 18.09.1978 г. на Националния институт за паметниците на културата. Църквата е съградена в североизточния край на Челопеч от мирковския майстор Димон.

За съществуването на църква в Челопеч се знае от края на 30-те години на ХVІІ век, като храмът разполага с ценни икони, изписани от трима  талантливи възрожденски майстори-зографи – Давид Зограф и неговите ученици Йото Недялков от с. Макоцево и Иван Зографина от с. Мирково.

По време на реставрирането на иконостаса на църквата, се открива изцяло запазен повествователен надпис, в който се упоменава годината на създаването му и името на епитропа (църковния настоятел) на църквата:

„На онова време, когато се изписа теблоту, епитроп беше Господинъ Теодоръ Кънчовъ“ (1856 г.).

Честит празник на всички, носещи името на светеца и на челопечани за техния красив и исторически значим църковен храм.