Хората в Златица бедстват – обявено бедствено положение НЯМА!

Втори ден гражданите на Златица са под напрежение заради обилните валежи, непочистените корита на реките и залетите пътища. Има семейства, които не могат да стигнат до домовете си, други пък тръпнат в очакване кога водата ще отнесе къщите им.

Потърпевши питат защо и в Златица не е обявено бедствено положение е не се помага на хората, както е направено в Пирдоп. Положението в златишка община не е по-добро от това на Пирдоп, но няма кой да се погрижи и да защити правата на гражданите, нито да гарантира тяхната сигурност и тази на имотите им.

Състоянието на улица „Харалами Самарджиев“ е критично. Придошлата река е излязла от коритото си първоначално от едната страна и е тръгнала по улицата надолу. След намесата на работници от общината, натрупали земна маса от едната страна на реката, водата тръгнала от другата страна на корекцията и подкопава сериозно брега, отнасяйки част от улицата.

Жителите споделят, че многократно са се обаждали в общината, но и до момента адекватни мерки за овладяване на бедствената ситуация не са предприети. Кметицата Иванова била на София, зам.кмета Хайнов обяснил, че я е запознал с информацията, но също бил на София, г-н Янков от „Гражданска защита“ дошъл на място, поогледал и обяснил любезно, че е докладвал на Хайнов, който да докладва на Иванова.

„Беше тръгнала водата по пътя към близките къщи оттатък моста. Дойдоха, докараха фадрома. Ровиха я и я избутаха да тече в другата улица. Вместо да направят диги – те изместиха коритото на реката. Цяла нощ бие в брега и го подкопава. Ще го отнесе при следващите обилни дъждове и ние ще останем във водния ад“, коментират засегнати, питайки се защо днес цял ден няма кой да предприеме някакви адекватни  мерки, за да укрепи коритото преди новите дъждове.

„Чакат да се случи най-лошото в Златица, явно тогава ще обявят бедствено положение и ще търсят пари от държавата, за да покрият щетите. Явно безхаберието и некомпетентността са взели връх в общината. Няма кой да ни помогне тук. При нас отнесе пътя, по центъра плуват хората във водата, в долния край не могат да стигнат до домовете си. И нищо. Кметицата е на София и най-вероятно се стяга за купона, който организира БСП на Бузлуджа тази събота и неделя, където да се наслади на изпълненията на Гери Никол и поразкърши снага, припявайки си „яката дупара, която всеки иска да бара“. На нея не и е до нашите  проблеми. Златица е в бедствено положение, но няма кой да го обяви. Няма ни кмет, няма ни заместник-кмет. Всичко е на самотек“ с болка обясняват хората, а в очите им се чете отчаяние и страх.

„Придошлите реки стигат на места до оградите ни. Районът на ул. „Харалампи Самарджиев“ дори е извън снегопочистващия план на града, камо ли да обърнат внимание когато придойде водата. А в този район това не се случва за първи път. А иначе данъци си плащаме и уж сме в регулацията на града. Проблемът не е от вчера, от години ни е, но все нямало пари, все не можело“ – коментират жителите и едвам се сдържат да не изрекат някоя и друга „благословия“ към общинското ръководство.

Говори се сред хората и, че при вилата на Хайнов положението е подобно, но сигурно там набързо за изчистили и укрепили брега, за да няма проблеми човека.

От два дни сигнали и молби към Магдалена Иванова валят в общината. Чакат я хората да предприеме мерки, но – глас в пустиня се оказват молбите на златичани.

Кметицата явно има много по-спешна работа от това да се погрижи за града и да обяви бедствено положение в общината, както и да предприеме необходимите мерки за защита на хората.

Силните дъждове отнесоха и мост в село Петрич, но и там златишкото общинско ръководство не е предприело някакви действия. Кметът на селото Николай Лилов сподели в интернет видеоклип с отнесения мост.

А продължава да вали… И както казват някои граждани, Златица и Пирдоп отдавна са в бедствено положение  и явно спасение скоро няма да има.