Филмът „Четири метра над земята” на ученици от СУ „Христо Ясенов” – град Етрополе спечели наградата за документален филм на XIII издание на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин” във Варна

Кинолентата показва една от над 120-те професии в Елаците-Мед АД – оператор на багер. Аудиовизуалното произведение е създадено в рамките на проекта „Да направим филм“ на Геотехмин, Елаците-Мед и Сдружение „Арлекин“.

Над 50 ученици от 7 училища от Етрополе и Средногорието, подкрепени от своите преподаватели и екипа на Геотехмин и Арлекин създадоха 7 филма за възможностите на дуалното обучение за професионално ориентиране на младите хора.

Всички филми са заснети на територията на Елаците-Мед АД и представят професиите: оператор на багер, оператор на автогрейдер, монтьор на транспортна техника, електромонтьор, заварчик, обогатител и автомонтьор.

На фестивала младите автори защитиха идеите си пред международна публика и авторитетното жури. Доц. Юрий Дачев от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, доц. Росица Илиева от Факултета по екранни изкуства в НАТФИЗ, Наталия Чешмеджиева от БНР и журналистката Магдалена Гигова оцениха качествата на представените филми.

„Журито беше силно впечатлено от поднесената информация във филмите и най- важното – че чрез тях се показва значимостта на минната индустрия за всички нас”, сподели Росица Младенова, директор на фестивала. Тя допълни:„Безкрайно благодаря на проф. дтн инж. Цоло Вутов, който подпомага инициативата и дава възможност на младите хода да се развиват и да обогатят познания си.“Всички творци от Етрополе и Средногорието получиха диплом за отлично представяне.