Фестивал на приятелството и усмивките се проведе в Златица

На 15.10.2020 г. от 11.00 ч. в Туристическият информационен център на град Златица, находящ се в бившия Дом на космонавтиката „Юрий Гагарин“, се състоя Фестивал на приятелството, организиран от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица. Училището е част от международното семейство на Международната награда на херцога на Единбург – България и участва в конкурсите „Глобално училище“ и „Глобално училище в действие“. Фестивалът на приятелството е проектът, с който училището завоюва второ място в конкурса „Глобално училище в действие 2020“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР). Този конкурс има за цел да отличи учебни заведения, които имат съществуващи добри практики в областта на глобалното образование и планират конкретни бъдещи инициативи в подкрепа на изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, наричани още Глобалните цели, договорени през 2005 г. между 193 страни.

Във фестивала на приятелството на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица бяха поканени да участват по 4-ма ученици от гимназиален етап от още две училища с различни професионални направления и специфика – СУ „Сава Савов“ – гр. Пирдоп и ПГМЕ – гр. Пирдоп. Водещ бе Донка Славчева – координатор на инициативата от страна на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Основна тема беше глобалното образование и методите, чрез които то спомага за изграждането на активни млади граждани. Глобалното образование е сред инструментите, които ЮНЕСКО определя като основни за постигането на всички 17 цели от Целите за устойчиво развитие и Програма 2030 на ООН.

Присъстващите на фестивала бяха приветствани от Вера Додова – представител на ОбА-Златица, която от името на кмета инж. Стоян Генов пожела на всички успех и весели изживявания, както и от Владимир Василев – координатор проекти към БПМР.

Лекторите Ива Бонева – изпълнителен директор на Сдружение за споделено учене ЕЛА, Красимир Георгиев – треньор, мотивационен лектор и ултрамаратонец и Любомира Велчева – изпълнителен директор на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“, поставиха пред участниците различни предизвикателства под формата на екипни задачи в четири направления – лични умения, физическа активност, доброволчество и приключенско пътуване. Участниците сглобяваха палатки, изработваха оригами, въплатиха се в ролята на хореографи и танцуваха, измисляха комплименти.

Ива Бонева разказа за споделеното учене и предизвика участниците да се запознаят с пословици и поговорки от цял свят, както и да намерят техния еквивалент на български език. Любомира Велчева представи пред младежите „Как да преодолееш себе си“, за да може да бъдеш активен и успешен млад човек. Ултрамаратонецът Красимир Георгиев разказа за своите дълги бягания в Сахара, Северния полюс, в Калифорния – „Долината на смъртта”. Предизвика учениците да тренират своето търпение като с пръчици за китайска храна трябваше да пренасят зърна от леща едно по едно от една на друга купчинка.

Организаторите благодариха на своя домакин Неца Герова за гостоприемството и фото-изложбата, която бе подредила, разкриваща туристическия център от времето, когато бе Дом на космонавтиката; на Община Златица за моралната подкрепа; на осигурилите украсата и кетъринга за мероприятието, в което участие взе и директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Емилия Тодорова.