Фалшиви новини за отвлечени деца в Пирдоп

Община Пирдоп публикува официално обръщение към разтревожените граждани във връзка с тиражирането в социалните мрежи на фалшиви новини:

FAKE News -регистър на фалшивите новини

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Община Пирдоп бе уведомена от разтревожени граждани, че в интернет пространството се тиражират публикации за отвличане на деца заради търговия с органи. В една от социалните мрежи се разпространява съобщение, в което е споменат град Пирдоп.

След незабавна справка с Районно управление на МВР – Пирдоп стана ясно, че няма подадени такива сигнали и жителите на общината могат да бъдат спокойни.

Най-вероятно се касае за злонамерена манипулация чрез разпространението на т.н. „фалшиви новини“, посредством които умишлено се разпространява невярна информация.

За да разпознаем фалшивите новини, експертите съветват да се обърне внимание на това коя медия разпространява новината, кой е източникът на информация, какво казват другите медии по темата и какво е мнението на поне два независими един от друг източника (експерти).

Бъдете критични! Винаги търсете и други резултати по темата и ако те са малко или никакви, по-добре не споделяйте новината.

Източник: Община Пирдоп