Ученици от Средногорието бяха „мениджъри за един ден“ в ДПМ-Челопеч

За поредна година Дънди Прешъс Металс – Челопеч се включи в националната инициатива на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“. Програмата на образователната организация се реализира за 18-ти път в цялата страна. ДПМ-Челопеч предостави възможност на ученици от Средногорието да се запознаят с технологиите на работа в рудник Челопеч, да направят виртуална разходка из неговите галерии и работни места, както и да „управляват“ предприятието за един ден.

В ролята на мениджъри в различни направления се изявиха ученици от ПГ „Златица“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, ЧПГЧО и СУ „Сава Савов“ – Пирдоп. Позициите бяха разпределени и съобразени с профилите на самите учебни заведения. Кратка презентация на младежите бе изнесена в информационния център на предприятието, водена от Радина Копринкова от отдел „Връзки с обществеността“.

Ученици от СУ „Сава Савов“ станаха за един ден – главен инженер „Преработка на руда“ и главен инженер Рудник – подземен. От СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бяха Директор „Човешки ресурси и администрация“, ръководител Оперативен дизайн – SMART център. Младежите от ПГ „Златица“ се изявиха като мениджъри „Околна среда“ и ръководители „Сигурност и охрана“, от ЧПГЧО ученик влезе в ролята на изпълнителният директор инж. Илия Гърков, негови съученици станаха ръководител „Връзки с обществеността“, мениджър „Проучвателни дейности“, мениджър „Доставки и Логистика“, оперативен директор.

Тазгодишното 18-то издание „Мениджър за един ден“ на JA България е под надслов „Вдъхнови бъдещето“, а темата е: „Работа със (с)мисъл“. Програмата за първоначално кариерно ориентиране дава начало на професионалната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 г. и е запазена марка на образователната организация Джуниър Ачийвмънт, която се провежда ежегодно в около 100 държави по света. Инициативата е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнеса. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините потапят своите „мениджъри за един ден“ в работното си ежедневие, показват им отвътре как работи техният сектор и ги вдъхновяват да открият своето професионално призвание.

Текст и снимки: Петя Чолакова