Ученици от ПГ „Златица“ на пробен стаж в Елаците-Мед и Геострой

На 27 април и 4 май ученици от ПГ „Златица“, избрали дуалната форма на обучение, посетиха за пробна практика Обогатителния комплекс на Елаците-Мед. Младежите се обучават в специалностите „Машини и съоръжения за заваряване“, „Автотранспортна техника“, „Електрообзавеждане на производството“ и „Обогатяване на полезни изкопаеми“.

В мултифункционалната зала на комплекса г-жа Милена Христова, директор „Човешки ресурси‟ посрещна учениците с думите: „Избрали сте професии, които стават все по-търсени, което означава, че имате огромни шансове да се развивате професионално. Трябва да знаете, че всички млади хора, които са попаднали при нас и искат да се учат и развиват, получават пълната подкрепа от ръководството на Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Предлагаме ви изключително добри условия, за да се обучавате на практика, като с всяка изминала година се стремим да подобряваме условията и залите, в които се обучавате. За времето, в което сте при нас получавате и съответното възнаграждение за своя труд‟.

Г-жа Даниела Горанова, ръководител „Набиране на персонал/обучения и квалификация“ в Елаците-Мед, запозна участниците с програмата на посещението и представителите на дружествата-партньори. „Благодарим ви, че днес сте тук! Радваме се да видим и учениците, който ще посрещнем през септември, за своето практическо обучение. Надяваме се днешната среща да запали интереса ви и да нямате търпение да дойдете при нас.‟, коментираха г-жа Даниела Горанова и г-жа Мариана Вътева от Елаците-Мед. Г-жа Татяна Ушева, специалист „Обучение и кариерно развитие‟ в Геострой АД и г-н Александър Кикерезов, ръководител отдел „Човешки ресурси‟ в Геотрейдинг окуражиха младежите да се развиват в посоката, която сте избрали и един ден, именно те да станат част от голямото семейство на Група ГЕОТЕХМИН.

Двама от наставниците, които ще ги водят в трудовия им път в дружеството, инж. Димитър Богданов и инж. Петър Иванов, също поздравиха учениците за „добре дошли‟, като споделиха своите впечатления от техните по-големи съученици, които вече почти година се обучават практически в избраните специалности.

След официалното посрещане и проведен инструктаж за безопасност, младежите получиха подаръци от дружествата и имаха възможност да разгледат цех „Тежка механизация и автотранспорт‟, ремонтната база на Геострой АД и обособената зала за дуално обучение.

След обиколката Ани Николова от специалност „Машини и съоръжения за заваряване“ сподели, че е впечатлена от видяното и очаква да се развие в обучението си, а по-късно и в кариерата. „След като завърша, бих започнала работа тук‟, заяви тя.

За Християн Владов изборът на специалност „Електрообзавеждане на производството“ е наследствена. Той следва примера на дядо си, който също се е развил в тази сфера. Християн очаква дуалното обучение да му донесе нови знания и хубава работа. Пепа Балова също избира специалността „Електрообзавеждане на производството“, подтикната от своите родители. Освен това е чула положителни думи и от свои приятели, които вече са свързали професионалния си път с Елаците-Мед. „Очаквам с нетърпение да дойде есента и със сигурност ще идвам с желание и ентусиазъм‟, коментира Пепа Балова.

Практическото занятие е в продължение на партньорството между гимназията и дружествата от Група ГЕОТЕХМИН – Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, както и другите две големи предприятия в района на Средногорието – Аурубис България и Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД. То е по проект „Подкрепа на дуалната система на обучение“.

През новата учебна година, компаниите партньори на ПГ „Златица“ отново ще дадат възможност за перспективно развитие на учениците, завършили седми клас като приемат следващия випуск в дуална форма на обучение.