Учениците от ПГМЕ-Пирдоп на онлайн беседа с ендокринолога д-р Чалъков

Проведе се поредната инициатива на клуба по „Личностно развитие“ към ПГМЕ-Пирдоп с ръководител Снежана Найденова. На 13-ти октомври членовете на клуба проведоха онлайн беседа с д-р Чалъков от МБАЛ „Уни Хоспитал“ – гр. Панагюрище. Темата на беседата е изключително актуална за младите хора, а и не само: ,,Проблеми с наднорменото тегло. Причини и последствия”.

Повече за проведената онлайн беседа разказа Снежана Найденова: „Тезата на д-р Чалъков е, че проблемът със затлъстяването се е превърнал в глобален проблем и засяга хора от всяка възрастова група. Докторът наблегна на това, че проблемът е комплексен и има много фактори, които водят до затлъстяване, сред които са: нездравословно хранене, обездвижването, стресът, както и гените на всеки един от нас. Д-р Чалъков не пропусна да спомене и последиците от нездравословното хранене – много болести, които увреждат трайно човешкия организъм, показвайки на децата как да изчисляват своя индекс на телесна маса, което много впечатли всички.

Разговорът завърши с много въпроси, които учениците отправиха към д-р Чалъков. Беседата беше полезна и образователна за всички, които участваха, защото в наши дни, когато едни се стремят само към естетическа красота – спазват диети, не приемат достатъчно полезни хранителни вещества, други пък не се вълнуват от последиците, които носят вредните храни, всяка една такава дискусия е полезна. Разговорът накара всички да се замислят как ще се грижат за себе си в бъдеще“.