Успешно завърши вторият випуск на дуална форма на обучение в ПГ „Златица“ в партньорство с Елаците-Мед АД

С тържествена церемония Елаците-Мед отбеляза завършването на втория випуск от дуалната форма на обучение в Професионална гимназия „Златица“. Дванайсетокласниците от специалностите „Електрообзавеждане на производството“ и „Машини и съоръжения за заваряване“ завършиха успешно практиката си в Обогатителния комплекс на дружеството, край с. Мирково.

Дуалното обучение позволява на учениците, още в процеса на обучение, да изграждат своите ключови и професионални умения и компетентности в реална работна среда. Това също така помага на бизнеса да получава квалифицирани работници.

За успешното завършване учениците бяха приветствани от инж. Величка Баланова, директор на ПГ „Златица“ и от представителите на Елаците-Мед – д-р инж. Ивайло Николов, генерален директор, г-жа Милена Христова, директор „Човешки ресурси“, Даниела Горанова, ръководител „Набиране на персонал/обучения и квалификация” и техните наставници от съответните направления.

Генералният директор на Елаците-Мед д-р инж. Ивайло Николов сподели пред младежите: „Надявам се, че практиката  ви тук през тези две години е била ползотворна за вас. Сигурен съм, че сте намерили и отговори на всички въпроси, свързани с работата от вашите наставници, които са изключителни професионалисти в своята област“.

Той покани зрелостниците да кандидатстват за обявените от предприятието свободни работни позиции и сподели, че ще се радва да продължат професионалната си кариера в Елаците-Мед, както и своето образование във висше учебно заведение.

Г-жа Милена Христова изрази задоволството си, че учениците са положили големи усилия през тези две години на своето практическо обучение в предприятието и че благодарение на своите ментори са усвоили тънкостите на професията. Г-жа Христова пожела успех на младежите на зрелостните изпити, като ги призова да не спират да усъвършенстват натрупаните знания.

„Аз бях един от наставниците на заварчиците. Няма да крия, че в началото беше много трудно, но постепенноучениците усвоиха умения, които не могат да придобият от теоретичната подготовка в училище. В момента и тримата, които завършват специалността „Заваряване“ са готови да работят навсякъде, където пожелаят. Всеки работодател, който ги назначи ще спечели и ще е доволен от работата им“, гордо заяви наставникът Милан Георгиев. Една от тримата негови ученици е Ани Филева, която преди броени дни спечели и трето място на Националното състезание „Най-добър млад заварчик“ за ученици от професионални гимназии. Тя грабна бронзовия медал в категория „Ръчно електродъгово заваряване“ – (процес 111). Постиженията й са резултат и от провеждащото се обучение в реална работна среда под ръководството на нейния наставник Милан Георгиев.

Сърдечни благодарности за доброто партньорство с Елаците-Мед поднесе г-жа Величка Баланова, директор на ПГ „Златица“. „Вие бяхте второто училище за нашите ученици. Искам да благодаря най-много на г-жа Христова и нейният екип, които бяха неотлъчно до децата. Също така на менторите, които подадоха ръка на всеки един и ги научиха освен на избраната професия, но и на житейски уроци, които ще са им от изключителна полза в бъдещото развитие“.

Събитието завърши с връчване на грамоти на учениците за успешното приключване на практическото им обучение, а през настоящата седмица те ще бъдат изпратени с официално тържество в училище от техните преподаватели.