Успешно завършване на трети випуск от дуалното обучение

С церемония в тесен кръг, на 13 май, в “Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД беше отбелязано успешното завършване на третия випуск от дуалната форма на обучение в Професионална гимназия “Златица”.

Дванадесетокласничката Пепа Марина беше част от екипа на компанията през учебните 2022/2023 и 2023-2024 година в отдел “Електро и КИП и А поддръжка – преработка на руда” с ментор Найден Кръстев, “Електро и КИП и А техник, работещ с източници на йонизиращи лъчения ” и ръководител Пламен Петров, енергетик “Преработка на руда, работещ с източници на йонизиращи лъчения”.

“Когато за първи път дойдох в компанията бях силно впечатлена от това колко много се държи на безопасната работа. Радвам се, че попаднах в ”Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и че получих възможността да прилагам наученото в училище на практика в работата ми.

През последните две години придобих нови знания и умения, създадох добри взаимоотношения с колегите ми. Щастлива съм, че успях да се докосна до реалната работа среда. По време на практиката ми работех предимно с мъже. Те ми помагаха и се учех от тях. Менторът, ръководителят ми и всички колеги ме научиха на много практически неща, през цялото време получавах тяхната подкрепа и добро отношение.

Въпреки, че професията, която практикувах е предимно мъжка, на мен ми допадна много и в бъдеще бих искала да се занимавам с нещо подобно.

Днес си тръгвам от тук благодарна за опита и отношението, което получих. Със сигурност бих препоръчала “Дънди Прешъс Металс” на мои близки и приятели, защото компанията дава много възможности за развитие и придобиване на нови знания.“, с усмивка на лице сподели Пепа.

„Менторството ме върна години назад, когато аз също бях част от практикантската програма. Бях като Пепа. Сега виждам какво е да си този, който трябва да предаде знания и опит на учениците. Разказвал съм ѝ много неща, помагал съм ѝ със съвети за работата и за живота. Мисля, че има какво да запомни и с какво да си отиде от тук.

Със сигурност съвместната ни работа беше предизвикателна. Подходът беше съвсем различен. С колегите общуваме по един начин, но с учениците трябва да имаш друг подход – с примери, с разговори.

Благодарение на менторството ми, аз също успях да се обогатя. Това ме научи да бъда по-спокоен и търпелив.“, споделя менторът на Пепа Найден Кръстев.

„Ние сме много доволни от представянето на Пепа. Предизвикателно беше и за двете страни. Преди две години към екипа ни се присъедини едно непълнолетно момиче. Дойде дете, а сега си тръгва момиче. През първите дни много се съобразявахме с общуването си с нея. Още в самото начало тя започна да задава въпроси, да пита и да се интересува от работата. За тези две години пред очите ни тя израсна много както физически, така и емоционално.

Радвам се, че Пепа постигна много. Със сигурност разбра, че ученето е много важно. Вярвам, се след като завърши ще продължи да търси нови възможности.

За нас, ръководителите и ментори, тя не беше просто един практикант. Говорили сме с нейните преподаватели, познаваме семейството ѝ. За да си ментор не може само да се ограничиш до човека, който присъства от сряда до петък, все пак зад него има история. Опознахме се, станахме близки приятели. За две години доста напреднахме професионално.

За финал бих искал да кажа на Пепа да продължи да следва мечтите си, да остане да се развива в България и да се гордее със себе си. Ще липсва на целия ни екип!“, сподели и Пламен Петров.

*Дуалната форма на обучение е един от най-съвременните модели на учене чрез работа, който дава доказани резултати. Тя се осъществява паралелно на две места – в професионалното училище и фирма – партньор.

Обучението е 5-годишно и е разделено на два етапа. В първия (от 8 до 10 клас) учители по общо и професионално образование в училището осъществяват теоретичната и практическата подготовка на учениците. Във втория етап (11 и 12 клас) два или три дни седмично учениците надграждат наученото в реална работна среда в предприятие-партньор, под ръководството на наставници. Освен опит и практически знания, гимназистите получават и възнаграждение за своя труд.