Тудорица е! Свети Тодор коня кове…

Днес е Тодорова събота, по името на празника в чест на свети Тодор, познат и като Тодоровден, Тудорица. Свети Тодор се приема за покровител на конете и навсякъде празникът му се тачи за тяхно здраве. Затова го наричат и Конски Великден!

Народната представа е, че свети Тодор излиза нощем от гробището, яхнал бял кон и заедно с майка си – Баба Тудуричка, обикалят заедно селското землище и ако срещнел жена, която не спазва забраните на този ден, свети Тодор я удрял с патерицата си по гърба.

Легендата разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато пристигне, свети Тодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята.

Още при изгрев слънце на Тудорица мъжете отиват в обора, сресват и сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат ритуално на водопой. После се прави конно състезание, наречено долме, кушия, тудорица или варене. Победителите получават: конят – юзда, а стопанинът риза или кърпа. След надбягването ездачът, излязъл победител обикаля селото, за да честити Тодорица, влиза във всеки дом и пее песни с пожелание за плодородие:

Свети Тодор коня кове,
сестра му ков додава,
злато, плочи, сребро, клинци –
да обиди росно поле,
да си види есенници.
Добре ли са изникнали…

Навсякъде мома запоява коня с ненапита вода или вино. На този ден момите и жени мият косите си, за да пораснат дълги и лъскави, като опашката на конете.

Прези изгрев слънце стопанките изпичат обредни хлябове – колачета, с форма на конче, подкова или конско копито. Наричат ги конче, копито, кукла, Свети Тодор. Върху този хляб има пластична украса от тесто, изобразяваща ярем. В кравая слагат орехови ядки и чесън. Всяка жена бърза първа да раздаде хлябовете, защото се вярва, че ако е последна, то конете ѝ ще хванат краста. Докато раздават краваите, жените скачали, цвилели и се ритали като кобили. От колаците слагали и в храната на конете, за да бъдат здрави.

Правят се и предсказания и гадания за женитба. Девойките на възраст за женене слагат през нощта под възглавниците си царевични зърна и вярват, че момъкът, когото сънуват, ще е бъдещият им жених. Момите се събират в къщата на една от тях и започват да хвърлят чехлите си. Момата, чийто чехъл падне зад прага на къщата, ще се омъжи през същата година.

На Тодоровден именне ден празнуват: Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.Честит празник!

Подготви: Петя Чолакова