Три нови случая на заразени с Covid-19 в Средногорието. Един починал.

Ситуацията в Средногорието с разпространението на коронавирус Covid-19 става все по-сериозна. Снощи е починал жител на община Мирково, настанен преди време за лечение в „Пирогов“.

Три са новите лица, установени с положителни проби за Covid-19 – двама от които контактни на жена от Златица, настанена за лечение в София – съпругът ѝ на 58 години, живущ в гр. Златица и зет ѝ на 31 г., живущ в с. Чавдар. И двамата са в добро състояние към момента и се лекуват в домашни условия. Третото лице, установено с коронавирус Covid-19 също е жител на Златица – мъж на 67 г. Настанен е за лечение в МБАЛ“ Пирдоп“ към този момент, но състоянието му е тежко и се планира преместването му в друго лечебно заведение.

На пет лица от Пирдоп, контактни на заболял от Covid-19, поставени под карантина, са взети контролни проби. Служителите на РУ-Пирдоп съдействат на здравен инспектор Добринка Хаджиева да установят всички контактни лица, да бъдат същите поставени под карантина и следят за спазването на карантинните срокове.

На фона на все повече заболелите от Covid-19 в Средногорието е изключително тревожно провеждането на златишкия неделен пазар, от който пандемията може да вземе неконтролируеми размери. Неспазването на противоепедемичните мерки е все по-сериозен проблем тук, което от своя страна може да доведе до тежки последствия за региона. Какви мерки ще предприемат местните кризисни щабове и доколко адекватно ще действат – предстои да разберем.

Източник на информацията за заболелите лица:
здравен инспектор Добринка Хаджиева – РЗИ-София област