Трима мъже са задържани при спецакция срещу бракониерската дейност в с. Челопеч

Вчера съобщихме за полицейската акция в Челопеч, на която станахме свидетели – при претърсването на жилище на общински съветник. От Прес-центърът на ОДМВР-София област подадоха официална информация:

„Вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-София и колегите им от РУ-Пирдоп бе проведена специализирана полицейска операция по линиите „бракониерство“ и „незаконно притежание на оръжие“. В рамките на акцията са извършени процесуално-следствени действия на три адреса в с. Челопеч.

При претърсването на първия имот са открити и иззети 195 боеприпаса различен калибър без надлежно разрешително за тях, въздушна пушка и пет ловни трофея, за които липсвали съответните оценителни протоколи.

Още 14 ловни трофея без надлежната документация са открити на втория проверен адрес. Иззети са също така две ловни пушки, газов пистолет и 27 боеприпаса, които не съответствали на законно притежаваното ловно оръжие.

От третия адрес криминалистите иззели две ловни пушки, пълнител и 28 боеприпаса, несъответстващи на законно притежаваното ловно оръжие.

Обитателите на трите адреса са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК“.

Член 339, ал. 1 от Наказателният кодекс гласи:
(Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. – ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.)
(1) Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

Източник: ОДМВР-София област