Третото издание на „Моята песен за България“ огласи Челопеч

Лауреатката Жени Кринчева

„О светло време, време за надежда,
на подвиг славен, славен и велик!
Ти към безсмъртие поведе
България във този миг…“.

С изключителните стихове от песента „Бунтовният Април“ на младата изпълнителка Жени Кринчева, която спечели и първото място в своята възрастова група, могат най-пълно да се опишат миговете на гордост, истинска българска музика и талантливи млади изпълнители, които изпълниха село Челопеч в рамките на третия фестивал за млади изпълнители „Моята песен за България“, провел се на 31-ви май и 1-ви юни.

В два последователни дни „родна реч, омайна, сладка“ огласяваше Балкана и котловината, вплетена в песни, изпяти от бъдещето на България! Откриването на фестивалът бе на 31-ви май с изпълненията на Вокална група „Средногорски звън“ и Детска вокална група „Средногорски звън джуниър“, последвани от концерт на музикална формация „Петте сезона“ и Стефан Диомов.

На 1-ви юни – Деня на детето, се проведе конкурсната програма, стартирала още в 9.00 ч. На сцената на читалище „Труд и постоянство 1901“ пред компетентното жури в състав: Хайгашод Агасян, Етиен Леви и Светослов Лобошки, представиха своите песни за България участниците, които с плам пееха за Родината. За участие в единственият по рода си фестивал за млади изпълнители „Моята песен за България“ се бяха записали близо 200 участника от цялата страна.

Журито на фестивала – Светослав Лобошки, Етиен Леви и Хайгашод Агасян

Красота, изящество, младост… Талантливите българчета огласиха Челопеч… Моята България заблестя, окъпана от първоюнски дъжд и сладкогласно възпята. И се усмихваше на своите деца!
Усети се! Вярата, Надеждата, Любовта към Отечеството! И връх Мургана намигна на средногорските звънчета зазвънели в негова чест. И облаците се поразместиха, за да направят място за последните слънчеви лъчи на деня, които да погалят ласкаво прекрасните талантливи изпълнители… По залез раздадоха наградите и отново рукнаха песните… За България!

Вокална група „Средногорски звън“

Изключителните изпълнения на младите певци изпълниха атмосферата с любов и вричане на родната земя, напоена с кръвта на загиналите за нея, опъстрена и окрилена тя засия. Българските герои заслужаваха своя звезден миг – подарен им от техните достойни наследници. С венец от песен, моята песен за България. И гласовете им се извисиха до Безкрая! И ги чу Вселената… И бе заглушена чалгата. И очистена бе българската душа чрез блясъка на стотици щастливи детски очи, заискрили за България! И мощните им гласове разцепиха сивотата на ежедневието и вдъхнаха живот… И призоваха към вяра в името на по-светлото, искрено и слънчево българско бъдеще.

Пяха децата на България за своята родина в пазвите на Балкана, в китното село Челопеч – там, където е сърцето – сърцето на Майка България. Чутовни, гръмогласни, надарени с божия искра са българските деца. И толкова талантливи, че ти се иска да полетиш и силно да изкрещиш – Да живее България! Чуйте ни! Ще я има…

Инж. Алекси Кесяков връчва наградата на Община Челопеч

Разбира се, накрая бяха раздадени статуетки на лауреатите, на тези, които успяха да пленят и публиката, но да се представят достойно пред строгото жури, което отсъди безпристрастно. Награди бяха връчени и от кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, от ОбА-Челопеч, от децата за децата. Награда получи и самият фестивал – от участници и зрители. Заслужена! Заради ентусиазма, всеотдайността и добрата организация. И заради уникалната идея да съществува подобен фестивал в България – единствен по рода си. Децата да творят в името на своята Родина, да ѝ посвещават всяка година песен.

„4magic“

Накарая, за награда на участници, победители и зрители, концерт изнесоха победителите от петото издание на телевизионното шоу „X-Faktor“ – момичетата от „4 magic“. Елия, Никол, Валентина и Елеонора са любимки на тийнейджърите, като изпълняват освен поп музика и българска народна музика.

Рядко се случват днес подобни родолюбиви инициативи. Но се случват – в Челопеч! Челопеч, където „и Стара планина запява… с нова песен днес.  Нека чуят горските дъбрави, ручеи и буйните реки, че едно е българското име, името на нашите деди“…

Текст и снимки: Петя ЧОЛАКОВА

Албум със снимки от III-ти фестивал за млади изпълнители „Моята песен за България“ – Челопеч 2019, можете да разгледате на страницата на Списание „Средногорски БАГРИ“ във Facebook. Снимките могат да бъдат използвани само с изричното упоменаване на автора и изданието.

Формация „Петте сезона“
Стефан Диомов
Светослав Лобошки връчва награда