ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО НАРОДНИ БОРБИ “ДИВАТА СЦЕНА” на парк “Корминеш” в Челопеч

Зрелищен спектакъл поднесоха участници и организатори на публиката по време на III Национален турнир по народни борби “Дивата сцена” – Челопеч. Събитието по традиция се проведе на парк “Корминеш”, а в него взеха участие елитните борци на България.
В националният спорт на българите – народните борби, представян по този впечатляващ начин единствено в Община Челопеч, премериха сили:
Категория до 80 кг. – Иван Деливерски, Станко Инджов, Стилян Найденов, Милан Благоев, Мирослав Христов, Благовест Трепчев, Красимир Дормушев, Найден Найденов.Категория до 100 кг. – Георги Димитров, Мирослав Гешев, Явор Янакиев, Станислав Кънев, Бехчет Хамид, Иван Благоев, Стилян Иванов, Мехмед Гази.
Категория над 100 кг. – Драгомир Стойчев, Айлин Кудрет, Хюсейн Хюсейнов, Гюрай Хамдиев, Димитър Кумчев, Димчо Димчев, Николай Щерев, Даниел Веселинов.
Съдийската колегия бе в състав – главен съдия Петър Дойнов – съдия втора международна категория, главен треньор на всички неолимпийски стилове, европейски отборен шампион като треньор. Съдии: Николай Николов – асистент катедра “Борба” в НСА и треньор на НСА; Георги Средков – 12 пъти шампион на България по борба свободен стил, отборен шампион по борба в Първа Бундеслига на Германия, шампион от международни турнири.
Официален старт на турнира даде кмета на общината домакин и организатор инж. Алекси Кесяков. В блиц-интервю за списанието той сподели:
“Радвам се, че за трета поредна година сме домакин на турнир от подобен мащаб. Поздравявам и благодаря на всички спортисти, които се отзоваха на поканата ни да се включат и да премерят сили на тепиха в Челопеч. Каузата на този турнир е преди всичко в опазването на българските традиции, в това число на уникалните ни спортове, какъвто са и типичните за нас народни борби.
Българската народна борба не е случаен спорт, а има много по-дълбок смисъл и корени. Нейното предназначение едно време е било най-вече във формирането и развитието на психо-физическите качества на българските воини. Може да се каже, че провеждането на народни борби във всяко населено място по време на турското робство е спомогнало да се поддържа жив националният ни дух и да се запази националното ни самосъздание.
С тази цел и ние днес, в Челопеч, организираме турнир от такъв мащаб в партньорство с Ансамбъл “Българе”, а именно съхраняването на българския дух, самосъзнание и традиции. Защото Община Челопеч отдавна доказа, че е ревностен пазител именно на българското, на родното и местното. Именно то ни отличава от всички останали народи и ни прави уникални, възпитава в дух на толерантност, демонстрира многообразността на нашите обичаи, ритуали, култура. Вярвам, че този турнир ще се превърне в емблема не само на Челопеч, но и на България на европейско и световно ниво, с което ще популяризираме нашата богата и многопластова културна идентичност извън пределите на страната”.

Програмата на турнира бе разпределена в два последователни дни. На 26.07.2019 г. (петък) се проведоха четвъртфинали и полуфинали по категории, като след тях зрителите имаха възможността да се насладят на спектакъла на Ансамбъл “Българе” – “Как ще НИ стигнат американците”.

На 27.07.2019 г. се проведоха финалите в трите категории и обредното титулуване на победителите. В категория до 80 кг. на финала един срещу друг се изправиха “бореца с огнено сърце, за който няма непобедими съперници” Иван Деливерски и “бореца с изключителен интелект, завършил езикова гимназия, а в момента студент по право” Мирослав Христов. Победител стана Иван Деливерски.
В категория до 100 кг. на тепиха един срещу друг се изправиха “две скали от плът и кръв, двама съвременни воини, които никога не отстъпват” – Мирослав Гешев и Иван Благоев. Победител в тежка категория стана Мирослав Гешев, който победи и на предишното издание на турнира в тази категория.
В най-дългоочакваният двубой в категория “БАШ” за втора поредна година се изправиха родопчанина Димитър Кумчев срещу доброджанина Драгомир Стойчев. В оспорваната битка за титлата “Абсолютен шампион по народна борба в България”, излъчен на III-тия Национален турнир “Дивата сцена” Челопеч за трета поредна година стана Димитър Кумчев – 25-кратен шампион на България, абсолютен световен шампион по плажна борба, завоювал 3 бронзови медала на европейски първенства (София 2000 г., Баку 2010 г., Москва 2011 г.), носител на пояса на Дан Колов 2013 г. категория “Супер тежка” – 125 кг., абсолютен шампион на борбите в Челопеч през 2017 и 2018 г.

По време на невероятният спортен спектакъл се представиха и състезателите от спортен клуб по борба – Челопеч. Проведоха се демонстрации на атрактивни борби – по Казах Куреш (народна борба от Казахстан); Пахлавани (иранска свободна борба с крачоли); Алиш (национална борба на киргизите с колани) и поясната борба Кореш. През вторият ден от турнира публиката се запозна и със силовото единоборство на якутите – Мас Рестлинг.
Миналогодишният любимец на публиката Драгомир Стойчев запази своето място в сърцата на зрителите, получавайки най-много аплодисменти.
Турнирът традиционно завърши с народно веселие и общо българско хоро.
Текст и снимки: Петя Чолакова