Областният управител Илиан Тодоров покани президента на регион Рабат-Сале-Кенитра в Копривщица

По време на срещата на областният управител на Софийска област Илиан Тодоров с президентът на регион Рабат-Сале-Кенитра в Кралство Мароко, на която бе подписано споразумение за сътрудничество, Тодоров отправи покана Абдессамад Секкал да посети  Софийска област и да присъства на Събора на народното творчество в гр. Копривщица.

Подписаното споразумение идва като последица от посещението през 2018 г. на премиера Бойко Борисов в Кралство Мароко. Тогава българският премиер и премиерът на Кралство Мароко Саад Еддин Ел Отмани се споразумяха за задълбочаване на двустранните отношения и нови възможности за сътрудничество в различни области.

По думите на Илиан Тодоров споразумението цели да задълбочи взаимоотношенията между двете области, а основните точки в него са: задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма с цел увеличаване на обема на туристи и разработване на предложения, отговарящи на очакванията на двете страни. Икономическото развитие и сътрудничество с цел интернационализацията на компаниите в техните региони и да се създадат възможности за работа на съответните територии, както и да се засилят икономическите отношения между двете страни чрез организиране на обмен, срещи и икономически дейности.

Предвижда се още двете страни да работят по насърчаване на инвестициите в двата региона. Двете страни ще търсят обща практика в областта на опазването на околната среда. В областта на образованието и младежкия обмен се предвижда разработване на творчески пространства за младежки обмен. В областта на култура и историческо наследство страните се споразумяват на обмен на културни практики

По време на срещата Абдессамад Секкал представи Асоциацията на обединените региони, на която е президент, и която е базирана в Барселона. Тодоров предложи Областна администрация на Софийска област да бъде включена в нея. Областният управител покани деца отличници от Кралство Мароко да гостуват в областта и да се запознаят с техни връстници.

Източник: Областна администрация Софийска област