Тодоровден е. Първа събота от Великденските пости.

Свети Тодор коня кове, на ливада, на зелена…

Днес е един от първите пролетни празници в народния календар – Тодоровден. БПЦ почита Св. Тодор Тирон (Теодор Амасейски).

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа, на този ден стават надбягвания с коне, затова се начила още Конски великден, а също и Тудорица.

По случай празникът се замесват ритуални хлябове, на които са изобразени фигури на коне, конска глава, конско копито. Освещават се в черквата и се раздават за здраве, като част от хляба се дава на конете. По стар български обичай се организират кушии, в които участват ергени и млади мъже, а спечелилият кон бива окичван с венци.

В някои краища на страната най-важен е ритуала със захранването на конете. Свекърви и снахи се подреждат в редица, като снахите са обърнати към изгрева на слънцето и се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес. Този ритуал стриктно се спазва на Тодоровден в село Бачево, който е и празник на селото.  Захранването на конете започва като се изпълняват песните „Ситен даж зароси, ой Тудо“ и „Тодоре ле, либе ле“. Едновременно с това ездачите се закичват със здравец. Конете се захранват със сол, захар, чесън, царевица и хляб.

Има обичай на този ден да се боядисва и първото червено яйце, за да се намажат бузите на децата, за да бъдат здрави.

Песен, която се пее на този ден за здраве, плодородие и по-бързо идване на пролетта, е свързана с покана към момите и момците:

Таз неделя Тодорова,
гиди джанам!
пиле фърчи по небето,

криле влачи до земето,
хабар прати от момите,
от момите до момците,
че момите болни лежат,
урките им пусти седат,
вретената пометени.
Каква им бе поканата?
Чиста пита летничава
и кокошка препечена.
И момците болни лежат,
копралите пометени.
Каква бе им поканата?
Чиста пита летничава,
младо пиле препечено.

В Средногорието Тодоровия ден също се отбелязва с кушии и народно веселие. Всяка година се организират пищни състезания, като състезанията са организирани в две категории – надбягване (надбързване, кушия), или такива,  с които да измерят тяхната сила. В Челопеч раздават награди и за най-красив и кичест кон. За всеки стопанин е въпрос на чест да докаже, че умее да отглежда издръжливи и бързи коне.

„Като си на кон, хем си седиш, хем си ходиш“ – шегували се някога българите, живеещи предимно в планинските райони. Конете винаги са били важна част от битието на българина.

Тодоровата неделя (Тудорица, Суха неделя, Луда неделя, Кукерска неделя) в българския народен календар се нарича периодът, обхващащ седмицата от Сирни заговезни до Тодоровден. Обикновено тя се възприема като „хаталия“ (лоша неделя), като се смята, че през това време нощем ходят таласъми, караконджули и други подобни същества от българската митология. Във вярванията Тодоровата неделя е една от трите „сестри“ – Тодоровата, Русалската и Празната (Среднопустната) неделя след Великден.

На Тодоровден празнуват: Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тодорина, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка и други техни производни имена.