Това, което не може да порасте, трябва да се добие

За седма поредна година на официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според рейтинга на висшите училища.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, 11 министри на образованието от българските правителства след 1990 г., ректори на отличените университети, представители на бизнеса.

Георги Стойчев, ръководител на екипа, който подготвя рейтинговата система, изнесе данни от социологическо проучване, според което сред младите (18 – 29 г.) университетите оглавяват класацията по доверие, получавайки в тази възрастова група рекордно високи стойности за целия период от 2010 г. насам. През юли 2022 г. 59% от младите заявяват, че имат доверие на висшите училища в страната според представително проучване на “Алфа рисърч”.

Една от задачите е да опитаме да подобрим качеството на училищното образование и да преодолеем неравенствата, за да могат хора, включително от уязвими общности, да получат добро образование. Оттук нататък потенциалът на висшето ще зависи много от това, което се случва в училищното“ – каза Стойчев.

„Това, което не може да порасте, може да се добие: това е връзката ни с Аграрния университет. Продължете да бъдете иновативни и да давате възможност на студентите“ – с тези пожелания директорът “Разрешителни и правни дейности” на “Дънди Прешъс Металс” Ирена Цакова поздрави ректора на Аграрния университет – Пловдив, проф. Христина Янчева за първото място в направления “Растениевъдство” и “Растителна защита”.

С благодарност ректорът проф. Янчева прие приза и сподели: “Признати сме на европейския образователен пазар, защото станахме част от европейския хъб по биоземеделие и този по биоикономика, както и част от единствения алианс по природни науки в Европа. Това ще даде възможност на нашите студенти да се движат в Европа, да се обучават и бъдат конкурентоспособни на пазара”.

„Дънди Прешъс Металс“ е дългогодишен партньор на инициативата на вестник 24 часа Рейтинг на българските висши учебни заведения.