ТЕРОРЪТ НЯМА ГРАНИЦИ И ЦВЯТ

9-ти март 1985 г. Гара Буново. Влак.
Взрив. Писъци. Човешки тела…
Страх. Мъка. Загуба.

Заражда се тероризъм в България. Помним и не забравяме. Авторите са от налегалното протурско движение, които планират и осъществяват терористичния акт като знак на протест срещу смяната на имената на българските турците от Българската комунистическа партия. Същата партия, която през април 1925 г. не се поколеба да взриви църковен храм, пълен с богомолци… Света Неделя!
Българският комунизъм ражда тероризъм.
Сее смърт и разруха.
Падат невинни човешки жертви. Деца!

33 години помним и скланяме глави! И коленичим пред невинните 7 души, от които 2 деца. Ранени са още 9 души, сред които също има деца. Жестокост! Непонятна и неприемлива.
Бомбата е поставена точно там. Във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София. Взривното устройство е с часовников механизъм, като е разчетено то да избухне при навлизането на влака в тунела в района на гарата. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взрива избухва в 21:31 часа на гарата, а не в тунела. Двете минути на Златишката гара дават шанс на много хора да оцелеят. Две минути спасяват!
Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел “Сливен” в Сливен.
Взривът във влака и в хотела е поставен от един и същи човек. Той се качва на влака в Бургас и хладнокръвно поставя бомбата, след което слиза в Сливен и поставя там второ взривно устройство. На същия ден бомба избухва и на летище Варна, осакатявайки и обезобразявайки две жени с едно и също име – Елена.

На 9-ти март 1985 г. от гара Буново започва бомбеният терор в България, предвестник на ширещия се днес тероризъм в цяла Европа.
Светът след тази дата вече не е същия и никога няма да бъде.
Паметникът е дело на скулптура Александър Хайтов, а поставянето му се реализира по инициатива и със средства на Телевизия „СКАТ” и Валери Симеонов.

Към присъстващите се обърна кмета на Община Мирково Цветанка Йотина:
Като жители, като наследници на един прекрасен народ, потомци на едно велико племе, ние, с нашите действия никога не трябва да допускаме този варварски акт да се повтори.
Терорът няма граници, няма цвят.
Наше задължение е да опазим децата си, да опазим поколенията, да предадем това, което носим ние в душите и сърцата си. А това е вечният стремеж за свобода на нашия народ.

Вицепремиерът на Р България Валери Симеонов отбеляза по случай
33-та годишнина от атентата:
В годините след 10-ти ноември паметта към тези хора и отдаване значимостта на това събитие, на това зверство, мина през поредица от етапи – на обществено забравяне, в началото и средата на 90-те години. В началото на новия век ние със скромните си възможности и усилия от Телевизия „СКАТ” изградихме този паметник. И, естествено, с таланта на г-н Александър Хайтов. И със съдействието на Община Мирково, с пълното съдействие на местните институции. И оттогава вече има място, където ние да изразим своето преклонение пред жертвите.
Но, освен преклонението, освен нашата категорична решимост да не допускаме повече такива зверски актове в нашата родина, успяхме да реализираме и други постижения. Всички си спомняте, че в Търнак, община Руен, Бургаска област, беше изградена чешма в памет на изродите, които бяха организирали този престъпен акт. Хората, които бяха заложили бомбата, в последствие бяха осъдени и наказани със смърт. Тази чешма беше изградена, за да може да противопостави турския етнос на българския. Пак с нашите скромни усилия, основно от патриотите от Бургас, успяхме да постигнем премахването на тази чешма. И тя никога повече няма да бъде построена, защото това беше един световен феномен. Никъде в света няма паметник на терористи. А имаше в България. Вече няма такъв.

На възпоменанието присъстваха народни представители, координатори на НФСБ от страната, местни жители и представители на родолюбиви граждански сдружения.

Валентин Касабов:
Когато си спомняме за този абсолютен терористичен акт, не трябва да забравяме, че всичко това се случва въпреки намерението на целия български народ да бъде единен и да върви към бъдещето.

Всеки терористичен акт е атака срещу невинни хора и срещу нашата демокрация. Нищо и никой не може да върне загиналите и да поправи стореното.

Подготви: Стоян ШИЕКОВ
Снимки: Петя ЧОЛАКОВА