Телевизионни екипи търсят кметицата Иванова за коментар, тя бяга с общинския джип и служителя си Коев?

След многобройните публикации днес относно чудовищната кражба, извършена в златишкото училище, за която пишем от години, пред сградата на Община Златица се появи екип на бТВ, търсещ кметицата на Златица Магдалена Иванова, която направи общината печално известна на национално ниво. Само секунди преди да дойде бТВ, Иванова бе забелязана да отпрашва нанякъде с общинския джип, в който се качи и служителя от общината Коев.

През февруари 2018 г. политологът Антон Тодоров и ПП „ГЕРБ“ внесоха сигнал в прокуратурата за нарушенията в Община Златица, като съобщиха за това на брифинг на партията в парламента. Те цитираха доклад на АДФИ от края на 2014 г. за извършена финансова инспекция на общината и на кмета от БСП Магдалена Иванова.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на община Златица Магдалена Иванова, за извършено от нея документно престъпление по чл.311 от НК и за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие и при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл.203 вр. чл. 202,  ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Магдалена И. е привлечена към наказателна отговорност, затова, че на 20.01.2014г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на общ. Златица, в кръга на службата си е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства.

Неверените обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет  „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ .

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по договор между община „Златица“ и частно дружество.

Магдалена И. изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област  и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася за действията на Магдалена И. в периода за периода 14.07.2014г. до 18.12.2014 г. За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на длъжностно лице- кмет на община Златица, Магдалена И. осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи  от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014г.  „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

В качеството й на кмет на община Златица Магдалена И. имала задължение да ги пази и управлява. Вместо това, в съучастие с друго длъжностно лице от община Златица и управител на частно търговско дружеството като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени СМР.

За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание – Протоколи за приемане на извършени СМР. В тях били отразени множество СМР, без същите да са реално изпълнени. По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

За самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от Магдалена И., тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства. Спрямо Магдалена И. е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл. 311 от НК, Магдалена И. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.

За престъплението по чл. 203 от НК /длъжностно присвояване/ законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Съобщението на Софийска градска прокуратура поражда множество въпроси. Кражбата от училището бе извършена през 2014 г., а парите бяха отпуснати от правителството на Орешарски. Средства тогава бяха отпуснати само за общините, управлявани от БСП в Средногорието. Най-активна тогава беше зам. областната управителка на Софийска област София Торолова, която в публичното пространство се хвалеше, че благодарение на нея са осигурени както парите за ремонт на пътя Златица-Етрополе, така и за училището, и за други проекти, които да се изпълняват в Средногорието.

Припомняме, че след множество митинги и протести, правителството на Пламен Орешарски падна и се проведоха предсрочни парламентарни избори. Листата на БСП за 26-ти МИР бе с водач Корнелия Нинова, а на трето място бе именно София Торолова. Горе-долу по това време изчезнаха и парите, предназначени за довършване на златишкото училище.

Прави впечатление, че въпреки чудовищната кражба от златишкото училище, вече бившата му директорка Нели Стефанова не излезе нито веднъж с официална позиция по казуса. Така и не стана ясно дали същата е сигнализирала компетентните органи за забелязаните от нея злоупотреби и нарушения? Ако не е предприела мерки, то това води до основателни съмнения по отношение нейните действия и бездействия. Припомняме, че Нели Стефанова е приближена до БСП, като беше дори общински съветник от листата на тази партия в ОбС-Златица, включена като представител на гражданската квота.

Продължаваме да разследваме случая и взаимовръзките между участниците в местното самоуправление, изчезналите пари за училището, сагата около междублоковите пространства и съмненията, които витаят около другите проекти, изпълнявани от община Златица по време на управлението на кметицата от БСП Иванова.