Тежкотоварни автомобили рушат улиците в Карлиево. При проверка на МВР, в Карлиево пристигна Иван Велин.

От месец през центъра на село Карлиево се наблюдава засилено преминаване на тежкотоварни камиони, повечето собственост на местни строителни фирми. За това сигнализира неколкократно в Община Златица Ненко Миндилов – временно изпълняващ длъжността кметски наместник в кметство Карлиево. Тежкотоварните камиони разрушават асфалтовата настилка, нарушават и спокойствието на гражданите на селото, преминавайки покрай техните домове през целия ден.

На сигналите от страна на карлиевчани, на място днес бе и кмета на Община Златица инж. Стоян Генов, който призова и списание „Средногорски БАГРИ“ да присъства и да отрази случващото се в Карлиево. Кметът Генов уведоми и началника на ПУ-Златица, който веднага изпрати на място екип.

За половин час през центъра на село Карлиево бяха засечени да преминават два тежкотоварни автомобила. Ненко Миндилов ни разясни, че: „От месец оттук започнаха да преминават много тежки камиони, които рушат пътя, който не е проектиран да поеме такъв засилен тежкотоварен трафик. Камионите идват най-вече от Златица и заминават в посока Челопеч, след което се връщат по същия маршрут. Зачести преминаването на тежкотоварни камиони, идващи и от долния изход на селото – от Панагюрище. Има и камиони с баластра от Челопеч към Златица, най-вероятно за стадиона, който там се изгражда“.

Инж. Стоян Генов коментира ситуацията: „Това е тревожна тенденция, която следва да бъде прекратена. Този пътен участък не е планиран да бъде използван от тежкотоварни автомобили. За съжаление, към момента не са поставени съответните пътни знаци, които да забранят това преминаване. Предприел съм необходимите действия в тази посока. Надявам се този проблем бързо да бъде разрешен и това преминаване бъде преустановено“.

Предполагаема причина за случващото се в Карлиево е работещата вече тол-система. Камерите са монтирани на изходите в село Челопеч и, за да ги избегнат, местните фирми насочват камионите си да преминават през Карлиево до Челопеч и обратно. Този проблем отдавна се дискутира в региона и бяха предложени мерки, за да не се появи, но кмета на Община Пирдоп Ангел Геров няколко пъти изказа своето мнение, че няма нужда общините да поемат ангажименти за поддържане на пътни участъци, след като всички могат да преминават през Средногорието и без да си закупуват винетни стикери, използвайки пътя през завода до Златица, през Карлиево до Челопеч и т.н. Явно, вслушали се в неговото предложение, местните строителни фирми правят точно това. Не закупуват винетни стикери за своите тежки камиони, а насочват шофьорите си да използват пътя през село Карлиево.

Един тежкотоварен камион бе спрян за проверка от екип на ПУ-Златица. Докато полицаите проверяваха документите на водача, на място пристигна собственика на фирмата, за да говори с тях. На шофьорът бе съставен фиш. Собственикът на фирмата се обърна към сп. „Средногорски БАГРИ“ да се поинтересува защо снима и за какво ще бъдат използвани снимките. След което с леко заплашителен тон обясни, че не позволява неговите камиони и надписите на неговата фирма да бъдат снимани, а снимките публикувани. Имало нарушение от шофьора, глобата ще бъде платена и с това според него всичко е наред. Имал телефон, да му се обадим да го питаме и искаме разрешение да го снимаме и разни подобни.

Зададохме му въпрос защо неговите камиони преминават през село Карлиево и дали това не е свързано с въведената тол-система. Собственикът не пожела да отговори. Не отговори и на въпроса кой обект обслужват камионите му, за да стане ясно крайната точка, до която същите се придвижват.

Въпреки отправените ни неколкократно предупреждения с тон, целящ да ни сплаши, ще си позволим да обявим публично, че въпросния собственик е известен пирдопски бизнесмен. Името му е Иван Велин, а името на фирмата му, което той ни уведоми неколкократно, че не желае да бъде показвано от надписите на камионите, е доста известно в региона. Съобразявайки се с неговите „препоръки“, ние съобщаваме само неговото лично име. Това е наш професионален дълг. Да си вършим работата въпреки заплахите, които получаваме и въпреки агресивността, на която бяхме подложени.

Очакваме г-н Иван Велин да преустанови порочната практика, която разрушава пътищата на село Карлиево и да апелира към останалите собственици на строителни фирми и тежкотоварни автомобили от Средногорието да го последват. Все пак законите в Република България са за всички – и за бедните, и за богатите. И за приближените на някои местни кметове също. И както каза наш ревностен читател – г-н Велин дали не си мисли, че още живеем във времето, в което той е работил в строителни войски, та затова да се държи по този неприемлив за обществото начин?

Припомняме, че тези пътища са общински и за тях не трябва да се закупуват винетни стикери. Това обаче не означава, че тежкотоварните автомобили на местни бизнесмени трябва ежедневно да ги рушат, а гражданите да им плащат масрафа чрез и без това малките общински бюджети.

Толкова ли г-н Велин няма финансови възможности, че да не може да заплати съответните такси? Този въпрос си зададоха карлиевчани, които станаха очевидци на тазсутрешната случка.

Останахме с впечатлението, че бързото идване на г-н Велин и надвесването му през прозореца на полицейската кола не са действия, съобразно българските закони, а по-скоро предполагат създаване на корупционни практики? Но това е само наше впечатление от случилото се. Може и други да се причините г-н Велин да пристигне в Карлиево рано тази сутрин. Съвсем случайни и нямащи нищо общо с неговия тежкотоварен камион.

Изказваме благодарност на кмета на Община Златица инж. Стоян Генов за бързата реакция и предприетите мерки. Всички сме наясно, че скоро финансови средства за ремонт на карлиевските улици няма да има. Да опазим направеното досега.

Апелираме към клиентите на тези фирми, които разрушават ежедневно пътя през село Карлиево, да бъдат по-взискателни към тези, с които работят. И по отговорни към гражданите на Средногорието. Уважение към местните институции за усилията им да направят населените места по-добри за живеене дължим всички. И тези, които само живеят тук, но най-вече тези, които извършват стопанска дейност, печелейки добре от това. Като г-н Иван Велин и неговите тежкотоварни камиони, рушащи общинския път от Златица през Карлиево.

Ще продължим да следим случващото се в Карлиево и да информираме гражданите, независимо от това, че на някой това не му се нрави.