С дарение от ГРУПА ГЕОТЕХМИН реновираха черквата „Свети Архангел Михаил“ в Чавдар

На Голяма Богородица в Чавдар с тържествен водосвет откриха реновираната черква „Свети Архангел Михаил“. Света литургия извърши отец Недко Бръмбаров, който поръси за здраве както присъстващите, така и самата църква и новите придобивки реализирани на базата на тригодишното споразумение между Група ГЕОТЕХМИН и общината по Благотворителната програма „Българските добродетели“, основана по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД, Геотрейдинг АД.

На церемонията в двора на църквата присъстваха кметът на общината, Григор Даулов, председателят на ОбС г-жа Мария Томева, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД, отец Недко Бръмбаров, председател на Църковно настоятелство при църквата „Св. Архангел Михаил“ и Захари Бабуров, представител на фирмата-изпълнител на проектите. Присъстваха още секретарят на общината, г-жа Павлина Павлова, служители от ОбА, представители на Църковното настоятелство, на дружествата дарители и десетки жители на селото.

Църковният храм „Свети Архангел Михаил“ е с изключителна стойност за чавдарчани, затова и неговото реновиране бе от огромно значение. Черквата е с вековна история, която вплита в себе си както тази на храма, така и хиляди човешки истории и съдби, молитви, радостни събития и тъжни помени, случили се в обителта ѝ.

Нашата църква има много дълга история. Винаги се е крепяла върху даренията и помощта на много хора. Благодаря на компаниите Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг за това, че се съгласиха да включим този обект в програмата „Българските добродетели“, която те финансират. Не знам дали има по-голяма добродетел от това да даряваш за църква – място, където човешката душа трябва да намира покой и спокойствие в този изключително труден свят, в който живеем“ – каза кметът на Чавдар г-н Григор Даулов. След това благодари и на строителя за качествената работа и дарената чешма.

Доминик Хамерс честити празника и новите придобивки на местните хора: „Поздравявам всички присъстващи с големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица. Благодаря на общината за чудесната идея да отбележим завършването на два проекта, изпълнени с подкрепата на „Българските добродетели“, точно на този ден. В областта на корпоративната социална отговорност визията на проф. Цоло Вутов и на екипа ни е да работим дългосрочно за благоденствието на общностите, в които развиваме своята бизнес дейност и където живеят много от нашите служители. Правим това, което е важно за обществото, благоденствието на местните общности и децата.

„Компанията Елаците-Мед, като част от Групата ГЕОТЕХМИН, винаги се е стремяла да откликва на нуждите на местните общности и да подпомага с каквото е необходимо техни важни инициативи“ – каза инж. Драгомир Драганов, той благодари на домакините и приветства гостите на празника.

Догодина църквата ще чества своята 140-та годишнина. Тя е една от забележителностите не само в селото, но и в региона. Построена през 1883 г. изцяло с дарения, в нея могат да се видят дърворезби, стенописи и икони, изработени от самоковски еснафи, а иконостасът е дело на копривщенски майстор. През цялата история на съществуването ѝ, църквата получава много дарения от местните хора.

С дарението от Група ГЕОТЕХМИН, което може да се приеме като продължение на традицията за спомоществователство, „Свети Архангел Михаил“ в Чавдар е много по-приветлива за вярващите. Подменена е външната канализация, изградени са нови водоскоци и две чешми, едната от които е дарение от строителя – фирма „Симстрой“. Възстановена и боядисана е фасадата, направен е частичен ремонт на покрива, реновирани са подовите настилки.  Поставено е отопление на климатици.

Албум от събитието – на страницата на списание „Средногорски БАГРИ“ във Фейсбук!