„С волейбол на училище“

На 23-ти ноември в спортната зала на СУ „Свети Паисий Хилендарски“ бе проведена спортна волейболна инициатива – част от национален проект на Българската федерация по волейбол „С волейбол на училище“. Домакинът в лицето на директора на училището Емилия Тодорова, поздрави всички гости и участници във волейболните срещи.

Инициатор златишкото средно училище да се включи в националния волейболен проект е на ръководството на Спортен клуб „Стоян Николов“ в лицето на Радка Иванова и треньора по волейбол Недялка Ранчева. Националният спортен проект се изпълнява и с подкрепата на Европейската конфедерация по волейбол CEV.

За събитието пред сп. „Средногорски БАГРИ“ разказа треньорът Недялка Ранчева:
„Целта на този проект е да се повиши интереса на децата и въобще на всички ни към волейбола като един изключително атрактивен спорт и по този начин да се открият бъдещите волейболни звезди. Основна задача на проекта е да се демонстрира, че волейбола може да бъде неизменна част от училищния живот, че волейбола и образованието вървят ръка за ръка.

За всички нас е огромна чест, че по повод тази спортна инициатива в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица ни гостува Евгени Иванов – бивш състезател на ЦСКА и на националния отбор, известен най-вече като Пушката на волейбола. Той се състезава на Олимпийските игри през 1996 г., бил е част от отбора на Галатасарай – Турция, на италианския Пиаченца, на френския Туркоан, на руския Факел. Г-н Евгени Иванов е настоящ директор на Националната волейболна лига.

Учениците и нашите волейболисти имаха възможност да се запознаят и с Николай Иванов – бивш състезател на ЦСКА и капитан на националния ни отбор. Играл и в чужбина – в италианския КАТАНИЯ, турския АРЧЕЛИК, руския НЕФТЯНИК и отново в Турция – в Халбанк. През 2012 г. прекратява състезателната си кариера.

С нас бе и изпълнителния директор на Българската федерация по волейбол Станислав Николов.

Всички те разказаха и демонстрираха какво трябва да можем и какво трябва да знаем за волейбола и как трябва да се подготвяме, за да вървим напред и нагоре, за да достигнем, а защо не и да надминем техните постижения.

По време на събитието представихме нашите спортни постижения и нашия спортен клуб „Стоян Николов“, както и имените ни състезатели в борбата, в леката атлетика, в тениса на маса.

В Златица волейболът не е непознат спорт. Напротив! Имаме традиции в него и много добри резултати. Всеки по-възрастен си спомня отбора по волейбол на училището, особено при жените. Затова и преди години се роди идеята към СК „Стоян Николов“ да бъде разкрита секция: Волейбол, към която децата проявяват интерес.

Радвам се, че желаещите да спортуват волейбол днес имат възможност да се докоснат до този интригуващ спорт и научат повече за него от български знаменитости, които им показаха много неща. Големите ни волейболисти са с големи сърца и се раздават, за да могат децата да заобичат волейбола така, както го обичат те.

Ще се радвам волейболът в Златица, а и в Средногорието, да се радва на повече интерес и чрез такива събития като това да се популяризира“.

Подготви: Петя Чолакова